Din råvarulista


Vad gör man som odlare en grå och kall dag i februari?

Solen tittar efterlängtat fram idag efter en lång period av tråkigt väder. Vinden viner kall och det snöade lite lätt igen häromdagen här i Mellansverige. Att det ska växa något ur den bruna frusna marken snart känns väldigt avlägset. Men det får mig att fundera på vad som händer på gårdarna nu i kylan? Vad gör våra svenska odlare nu när de inte kan jobba på sina fält? Förvisso håller vi de odlare som har inlagrade produkter sig sysselsätta med att leverera varor till oss. Det tvättas, sorteras, paketeras och körs ut till våra lager. Men mer då? Jag ställde frågan till Karin på Ryftes som levererar gotländska rotfrukter till oss på Menigo.

-Under januari månad framförallt pågår växtodlingsplanering i vårt odlingslag. Det gäller att försöka få ihop ett pussel med många bitar. Dels bestämmer vi hur mycket areal vi ska ha av morötter, palsternackor osv totalt i gruppen, sen går vi laget runt och kollar av hur mycket lämplig jord varje odlare har tillgängligt i år. Det är ju inte bara att odla samma fält år efter år, utan växtföljden är viktig, och därför ska morötter/palsternackor/persiljerot mm inte återkomma tätare än vart 4:e år på samma skifte. Sen gäller det att försöka få lagom areal av morötter fördelat på sand, svartmyr och bleke, för att alltid ha morötter – både tidigt och sent på säsongen med bra kvalitet, säger Karin.

Vidare berättar Karin att det är ett fortlöpande arbete att alltid jaga den perfekta moroten, palsternackan, gulbetan osv.

-Det vi gör är att vi provodlar nya och förädlade sorter varje år. Så förutom att vi har ca 10 olika morotssorter i storskalig odling varje år (olika sorter passar på olika jordar osv) så testar vi runt 10-20 nya sorter varje år. Detta gör vi tillsammans med de fröåterförsäljare som agerar på den svenska marknaden. Alla sorter sås bredvid varandra på samma fält, och det finns alltid en beprövad sort med som ”mätare”. Sen behandlas provsorterna på samma vis som mätaren rakt igenom. Vi kollar gemensamt i fält på hösten för att se hur blasten ter sig och vi kollar gemensamt så här års hur de har stått sig i lager mot svampar osv. Så det är både odlingsförhållanden, lagringsförhållanden och självklart utseende och smak som avgör om sorten kommer in i vårt sortiment, säger Karin.

Vi kan lugnt konstatera att de inte rullar tummarna på gården precis. Att planera en växtodlingssäsong kräver erfarenhet. Ryftes odlar inte bara rotfrukter utan förser oss också med olika roliga produkter under säsong. Vad de ska hitta på för nytt i år vill de inte avslöja riktigt än. Men för två veckor sedan sågs de första snödropparna på Gotland. Det innebär att ramslöken också är på väg. De brukar gå hand i hand. Men nu har det varit 0 gradigt sen dess så vi får tålmodigt vänta ett tag till innan årets första svenska primör ser dagens ljus.