Din råvarulista


Uttagning av den svenska deltagaren till World Skills Competition

http://www.yss.se/yrkeslandslaget/

I söndags hade vi  äran att få låna ut provköket i Årsta till uttagningen av den svenska representanten på  World Skills Competition i Leipzig i juli 2013. Peter Jelksäter som är tränare för Svenska Juniorkocklandslaget och teknisk coach för Adam Dahlberg höll i arrangemanget tillsammans med en jury bestående av Pim van Dorpel (Utbildningsrådet för Hotell och Restaurang), Emma Erlandsson(före detta tävlande), Rod Perez (före detta tävlande och mentor för World Skills-deltagaren).
World Skills Competition är en internationell tävling för unga fackmän, och en av grenarna är restaurangmatlagning. Maxåldern för att delta är 22 år och i Sverige är det Yrkeslandslaget som står bakom deltagandet i World Skills Competition. Tre unga kockar fick visa vad dom gick för under en hektisk söndag.
 -Sebastian Lopez, frilans, tidigare Fårösunds Fästning by Pontus och Sthlms Int Restaurang skola
-Sigfrid Hanberger, Operakällaren, tidigare Fotografiska och Dackeskolan i Mjölby
-Gabriel Strandberg, rest Baggen i Artipelag konsthall, tidigare Ulla Winbladh och Stockholms hotell och restaurangskola
Aspiranterna fick en halvtimme på sig att begrunda innehållet i den hemliga varukorgen som Färskvaruhallen hade fått förtroendet att sätta ihop och sen skulle en kött och en fiskrätt presenteras för juryn fyra timmar senare.

kockarna

Tilapimedharsyra1

Vi i Färskvaruhallen gjorde vårt bästa för att få i hop en råvarukorg som skulle spegla säsongen och dessutom ha några oväntade moment. Som fiskråvara valde vi odlad Tilapia från Skåne, det är en fisk som vi inte tror att många stött på i helt och ofjällat tillstånd.Som ett tillbehör till det tog vi saltad och rensad rom från Lake, och för kötträtten tog vi vår favorit, frigående kyckling från Hagby med sin lever. Krondil, svenska äpplen, bondbönor, mandelpotatis, Karl-Johan och svart trumpetsvamp var några av de andra råvarorna. 
Resultatet av uttagningen kommer att tillkännages i mitten av denna vecka.

Markus Femling Inspireras av närproducerat och ekologiskt från svenska bönder och mathantverkare.