Din råvarulista


Svenska äpplen året runt? Ja visst, snart så!

Svenska äpplen hör hösten till, det är sedan gammalt. Men traditioner är till för att brytas och snart kan Sveriges handlare och konsumenter njuta av svenska smaker året runt – allt tack vare smarta lagringstekniker. Välkommen på en kort resa i äppelnörderi och kärleksfull lagring.

Henrik Stridh är vd på Äppleriket, en ekonomisk förening som samlar 93 svenska fruktodlare. Svenska äpplen har varit centrala i hans karriär de senaste 15 åren, och få människor förtjänar titeln äppelexpert mer än Henrik.

– Äpplen har traditionellt sett varit en produkt vars säsong sträckt sig från hösten till februari. Men såväl vi odlare som konsumenterna vill kunna handla och äta svenska äpplen under en större del av året. Och nu är det möjligt.

Lösningen har inget att göra med genmanipulering, kemikalier eller ens växtförädling. I stället handlar det om att hitta det optimala sättet att hantera äpplena efter att de skördats.

– Lagringen är tricket i det hela. Tidigare har man tänkt att äpplena ska förvaras så kallt som möjligt, men det är inte hela sanningen. Nu handlar det om att ”söva” äpplena och sedan varsamt väcka dem igen, förklarar Henrik.

Rent konkret innebär det att frukterna inom åtta timmar från skörd ska läggas in i en kyl som är åtta grader kall, varken mer eller mindre. Sedan trappar man långsamt ner temperaturen till mellan en och fyra plusgrader beroende på äppelsort.

”Äpplena somnar in”

– När vi väl uppnått rätt lagringstemperatur är det dags för det avgörande knepet, för då sänker vi nämligen sakta syrehalten i luften. Det ökar kvävehalten och gör att frukterna långsamt somnar in – de fortsätter att andas och mogna men på en mycket lägre nivå.

I denna sovande tillvaro kan äpplena befinna sig i månader – tills det är dags att sakta väcka dem igen.

– I mars, april eller maj knackar vi mjukt på dörren, höjer syrenivån temperaturen och ser våra äpplen vakna till liv. I dag kan vi sälja svenska äpplen ända in i juni-juli, berättar Henrik. För handlare och konsumenter innebär den här utvecklingen att man nu har möjligheten att bli mer klimatmedveten i sina inköp. Inte längre behöver de äpplen man köper ha fraktats över jordklotet. Men, tillägger Henrik, svenska äpplen har fler fördelar än att bara vara miljövänliga.

Långsam mognad ger mersmak

– Äpplen från Sverige har en unik smak genom sin balans mellan syra och sötma. Det är ett resultat av den långsamma mognaden, som dessutom gör våra äpplen mer näringsrika. För ett decennium sedan var kvaliteten på svenska äpplen inte så hög på våren, men det har verkligen förändrats. Det vill vi så klart att alla inköpare och handlare i Sverige ska känna till.

Elise, Rubin Star Gloster och Frida och Rubinstar är några av de sorter som nu fått en längre säsong. Och snart kan det vara en säsong som aldrig tar slut.

– Jag är övertygad om att vi snart kan sälja svenska äpplen året om. Vissa sorter klarar att lagras ett år redan i dag, men vi tappar en lite för hög procent av fruktvolymen för att det ska vara lönsamt. Men ge oss lite mer tid att optimera lagringen så kan vi snart njuta av svenska äppelsmaker även i juli.

Text: Gustaf Brickman