Din råvarulista


Ska du frossa i svamp så är det dags nu!

Svampar! Hur många olika svampar kan det egentligen finnas? Odlade – vilda. Direkt från skogen har vi nu vanlig gul kantarell och trattisar, röd/gul trumpet , Karl-Johan och svarta trumpet för att nämna några. Är det någon gång man ska passa på att äta svamp så är det verkligen nu!

När jag var på resa i Skåne förra veckan besökte jag Mathias på Hällestads Svamp utanför Dalby (som i sin tur ligger strax utanför Lund för den som inte är helt bevandrad i den skånska geografin…) i Skåne för att se hans svampodling. Jag åkte dit tillsammans med mina F&G kollegor Bengt och Thobias som båda jobbar som Frukt & Grönt inköpare i Malmö. Thobias och Mathias har nästan daglig kontakt.

Flera vilda svampar är omöjliga att odla fram eftersom de lever i symbios med trädets rötter och det är en förening som inte går att ta fram på konstgjord väg. Men många goda och härliga svamp går att odla fram. Det är något som Mathias är expert på. Han driver sin svampodling på sina föräldrars gård och han driver familjegården tillsammans med sin bror som också bor på gården. I det gamla svinstallet ha de inrett odlingsrum med flertalet odlingsbäddar i varje rum.

IMG_3236

Odlingsbäddarna byts ut var 20:e dag och på den tiden har de skördat champinjoner 3 gånger. Det tar ca 8 dagar för en champinjon att växa till normal storlek. Ostronskivling tar ca 10 dagar att växa till full storlek. När man sätter in nya bäddar håller man en lite högre temperatur på ca 20 grader första dygnet för att stimulera igång mycelet. Mycelet är den vegetativa delen av svampen som gör att den växer. Ett nät som gror i bädden. Bädden i sig består av olika gödselsorter. En svamp dubblar sin storlek under ett dygn. M a o är det väldigt liten skillnad i början av tillväxten men väldigt stor skillnad den sista dagen. Resterande tid håller rummet 17 grader och de lägger ner mycket tid och jobb på att hålla en jämn temperatur och jämnt luftdrag i rummen.

IMG_3247

Mathias har många sorters svampar och varje svampsort kräver sitt eget mycel. Mycelet är svampens frö kan man säga. Likaväl som du behöver ett frö för att få en gul morot och ett annat frö för att få en lila morot så behöver du olika mycel för att få fram de olika svampsorterna.  De udda svamparna växer inte i bäddar som champinjonerna gör utan de växer på större kuber av sågspån. Ska man vara ärlig så ser faktiskt en del lite suspekta ut innan svamparna vuxit ut. Men svamparna som växer är riktigt vackra konstverk för att inte tala om dess utsökta smaker. Det är superintressant att gå runt och kolla på alla dessa fantatiskt läckra svampar.

IMG_3257

 

Mathias vann Menigos Nyskaparstipendie bl a just tack vare sin mångfald av svampsorter och att han just gjort svampar så lättillgängligt för oss här i Sverige. Roliga sorter och i en KRAV-märkt odling dessutom gör honom unik i sitt slag anser vi.

IMG_3261

Men även om svampen är hans huvudsyssla så visades vi runt i trädgårdslandet där det växte många andra läckerheter också. Vackra hallon och vinhallon, aroniabär, lökblommor osv. Mathias förser Thobias med mycket mer än bara svamp. Det finns nog ingen gräns riktigt för vad de kan hitta på.

Gillar du svamp så passa på nu när du kan fullständigt frossa i svamp!