Din råvarulista


Rotsaker har två liv…

I går på Menigos höst- och julmässa på Annexet i Stockholm fick besökarna gå en mikroskola om rotsaker. I Sverige äter vi mycket rotgrönsaker, men av gammal vana är det mest morötter och en del rödbetor som vi äter.

Men det finns så mycket mer. Det fick vi lära oss på mikroskolan.

Primörer och höstens rötter

Rotsaker har två liv. Ett begrepp myntat av Johan Olsson, Menigos färskvaruspecialist som höll i skolan.

  • Vårprimörer: Rotgrönsakerna som skördas tidigt på säsongen. Är späda och ofta med blast. Det många inte vet är att primörsäsongen varar ända till september
  • Höstens rotsaker: De rotgrönsaker vi äter på hösten har grott till sig, är tjockare och även lite sötare i smaken.

Morot, primör

Gulbeta, delad
Gul morot

En uppsjö av vackra rötter

PolkabetaJordärtskocka, hel

Jordärtskocka, polkabeta, violett morot (även kallad Gotlandsmorot), gulbeta… Det finns oerhört många olika rötter med fina färger som tilltalar ögat.

De flesta rotgrönsaker som vi köper in kommer från Gotland, men även en del odlas i Skåne. För den som är nyfiken på att testa nya rötter kan beställa så lite som ett styck av varje rotsak. Rotgrönsaker har en lång säsong, i och med vår- och höstskördarna. Men tips från Johan är att undvika rotsakerna precis före primörerna skördas. Risken är att de förvarats lite lite för länge.

För en krispig och fräsch sallad skiva olika rötter tunt med en mandolin – blir en färgsprakande smakupplevelse. Syrade rotgrönsaker är också väldigt gott och passar bra till årets julbord.

Grundrecept syrade grönsaker30 gram salt per liter vatten + kryddor efter tycke och smak. Täck grönsakerna med vattnet och låt stå en vecka i rumstemperatur väl täckt.

Nästa höst- och julmässa är i Malmö 9 oktober och för den nyfikne kör vi mikrokurser även då.

DSC_0255

Charlie Längtan är den bästa kryddan!