Din råvarulista


Superfrukten pomegranate

Eller som den heter på svenska, granatäpple. Denna underskattade frukt som inte används i lika stor utsträckning som den borde. Vad finns det att inte tycka om med denna frukt? Det skulle vara att den är svår att ”skala” i så fall men jag kommer tipsa om två olika knep för att du ska slippa förstöra kläder och skärbräda med dess röda juice.

 

????????????????????????????????????

Granatäpplen har sitt ursprung i Pakistan, Iran och Afghanistan och infördes senare till Medelhavsområdet och Indien. Det är inte ovanligt att granatäppelträd blir över 100 år gamla, det finns till och med några få kända träd som är över 200 år.

De flesta granatäpplen har en röd/rosa/orange/brun färg på sitt skrovliga skal och beroende på vilken sort och mognadsgrad det är på granatäpplet varierar färgen på frönen mellan ljusrosa till orange eller djupt mörkrött. Det är bara kärnorna som äts på granatäpplet och de har en sötsyrlig smak som påminner lite om röda vinbär och passar bra till desserter och sallader. De är också bra att frysa ner och blanda ner i smoothies så kroppen får ta del av alla skyddande antioxidanter som granatäpplena innehåller.

Tips! Leta efter tunga frukter, de innehåller mest fruktkött. När granatäpplet fått en brunröd färg är de helt mogna men om du inte ska använda det samma dag så leta efter de som är rödare i färgen. Hållbarheten är ungefär en vecka i rumstemperatur och man kan mogna fram dem själva hemma. Lägger man frukten i kylskåp så håller den ytterligare ca en vecka.

Granatäpple är en av de så kallade ”superfrukterna” och har flera fördelar på din hälsa. Det sägs att de kan hämma prostatacancer och åderförkalkning samt ha hälsoeffekter på bland annat följande; lungcancer, inflammationer, blodproppar, tandköttsinflammation m.m.

 

Lite rolig kuriosa:

I antikens Grekland planerades granatäppelträden på hjältars gravar för att deras ätt skulle bli talrik eftersom trädet uppfattades som en symbol för fruktsamhet då frukten innehåller så många kärnor. Själva frukten var även en symbol för olika gudinnor som Afrodite och Athena.

????????????????????????????????????

Och för dig som vill lyckas öppna ett granatäpple utan att förstöra kläder/förkläde eller annat dyligt som är i närheten så kommer här två tips som man kan imponera med:

  1. Skär skalet runt granatäpplet och dra isär halvorna. Inte rakt igenom granatäpplet utan bara en bit in i frukten. Bryt isär skalet från kärnorna så det lossnar lite. Använd sedan en träslev och slå på undersidan av granatäpplet över en bunke så släpper kärnorna och sedan kan du lätt plocka bort det vita fruktköttet. Gör sedan samma sak med den andra halvan och vóila! Fullt med granatäppelkärnor utan spill och fruktkött. Man kan sedan lätt vända halvorna ut och in och plocka ut de sista kärnorna för hand.
  2. Fyll en stor skål med kallt vatten. Skär granatäpplet på mitten och lägg ena halvan i vattnet. Bryt sönder skalet under vattnet så du får mindre bitar och sedan kan du lätt få kärnorna att släppa genom att lätt trycka loss dem med tummarna. Fördelen med detta är att det inte blir något spill och det mesta av det vita fruktköttet kommer att flyta upp till ytan så du slipper rensa bort det. (Använd helst ekologiska granatäpplen om du tänkt försöka dig på denna teknik eftersom både skalet och kärnorna ligger tillsammans i vattnet)

Så vad väntar du på? Hem med dig och prova teorin i praktiken!

Malin Vikström Färskvarunörd som sätter värde i att hitta de bästa produkterna