Din råvarulista


Ätkvalitet: rasens inverkan

Sverige

I Sverige är de vanligaste mjölkkoraserna Svensk Holstein och Svensk Rödbrokig Boskap. De flesta mjölkbönder i Sverige låter inseminera sina kossor i st f att ha en tjur som betäcker. Detta gör man för att säkra en bra avkomma med bra egenskaper i mjölkproduktion och en bra benstomme så att kon får enkla och okomplicerade kalvningar.

Svensk Rödbrokig Boskap (SRB)

Den här rasen känns igen på att den är rödbrun och vit och är en frisk och sund mjölkras. Den uppstod som en korsning av engelska och brittiska raser och ger en god mjölkproduktion. Används numera även i internationell mjölkkoavel för sina goda genetiska egenskaper.

Svensk Holstein

är den vanligaste mjölkkon i Sverige och känns igen från Bregott-reklamen. Rasen är högpresterande på mjölk. Ungtjur, kvigor och äldre kor går ofta till slakt för köttproduktion. Kallas också SLB, Svensk Låglandsboskap.

Det finns en del köttraser i Sverige.

Hereford

Hereford är fettansättande, men kanske inte lika mycket som Black Angus. Det är en vanligare ras i Europa. Den tål flera olika typer av klimat och tål hårdare klimat bättre än t.ex. Black Angus. Den är en brun och vit ko, ganska stor i storlek och ståtlig. Hereford är Sveriges näst vanligaste köttras. Köttet är smakrikt och saftigt. Kraftig köttsmak som Black Angus.

Charolais

Vit och mycket storväxt ko, brukar kallas den vandrande sockerbiten på grund av sin rektangulära kroppsform. Den typiska köttraskon med stora och möra muskler, dock ansätter ungdjur inte särskilt mycket intramuskulärt fett.

Simmental

Rasen har funnits i Sverige i cirka 40 år och kännetecknas av sin brunvita fläckiga teckning. Rasen har bra marmorering och mycket goda egenskaper för snabb tillväxt och hög fertilitet. Även lämplig för ekologisk produktion.

Highland Cattle

Lugn och tålig ras som härstammar från skotska högländerna. Djuren trivs bra utomhus under hela året och tillgodogör sig magert bete och buskar väl. Mycket lämpliga för våtmarker på grund av sin litenhet och låga vikt. Highland Cattle är bruna och långhåriga med pannlugg och stora vida horn.

Limousin

Storväxt ras med välutvecklad muskulatur. Föds upp relativt snabbt och ger gott ekonomiskt utbyte för uppfödaren. Mörkt gulröd och beige i färgen och är mycket vanlig i Frankrike.

Amerikanska kontinenterna

Både i USA och i de sydamerikanska länderna är köttraser de mest vanliga.

Sebu

Sebu finns i Brasilien i Sydamerika. Det är en vit ko med en karaktäristisk puckel på ryggen. Puckeln är en fett- och vattenreserv som de behöver pga. det heta klimatet i norra Brasilien. Går man på en churrascaria så är puckeln en av delikatesserna. En minst sagt annorlunda upplevelse. Kon är egentligen inte särskilt vacker och den ansätter inte speciellt mycket fett utan är ganska mager i köttet. Den är generell i storlek och styckdetaljer.

Black Angus

Black Angus, eller Angus som själva rasen heter, är en exceptionellt bra köttras. Den finns mycket i Syd- och Nordamerika. Angus kan ha olika färg och kallas därför efter vilken färg eller ursprung som kossan har. Den vanligaste är helt svart med lite vitt i pannan och kallas därför Black Angus och är hornlös. Den finns även som Red Angus men är mindre vanlig, och är då som namnet anger, röd. Ursprungligen kommer angusrasen från Scottland och kallas där för Aberdeen Angus.

Black Angus ansetter fett bra, köttet är finfibrigt och väl marmorerat. Det är en normalstor ko, lite knubbig. Saftigt och melerat smakrikt kött. Ett visst tuggmotstånd, köttigt och har kraftigare köttsmak.

Hereford

Hereford är fettansättande, men kanske inte lika mycket som Black Angus. Det är en vanligare ras i Europa. Den tål flera olika typer av klimat och tål hårdare klimat bättre än t.ex. Black Angus. Den är en brun och vit ko, ganska stor i storlek och ståtlig. Hereford är Sveriges näst vanligaste köttras. Köttet är smakrikt och saftigt. Köttigt som Black Angus.

Wagyu

Wagyu är en extremt fettansättande ras som vårdas superömt. Den borstas, kammas, masseras och ”pussas på”. Den sägs även få lyssna på musik. Denna föds upp i en liten skala och betingar ett högt kilopris. Kobe-biff är från ett djur av rasen Wagyu som föds upp i området Kobe i Japan. Kobeköttet är produktskyddat. Wagyu är oftast svart, stadigt djur och är stor över bringan. Ett ganska stort djur. Köttet är oerhört melerat, mört och smakrikt.