Din råvarulista


Muscat, Hokkaido, Butternut squash – alla härliga höstpumpor

Oktober är verkligen pumpornas månad och de har såklart Halloween till stor del att tacka för det. Men mitt i all förberedelse inför halloweenfesterna glömmer man lätt bort att det finns fler pumpor att upptäcka och utforska än bara den klassiska halloweenpumpan och de har jag tänkt beskriva lite närmre nu.

Men innan dess är det bäst att vi går igenom en del bra-att-tänka-på saker när det gäller pumpor. Hur vet man till exempel att pumpan är mogen? Ett enkelt sätt att ta reda på det är att knacka lite på skalet, om pumpan är mogen så hörs det en ihålig och dov klang (funkar även på vattenmeloner). Pumpor har också en väldigt bra hållbarhet, om man förvarar dem rätt så kan den hålla sig färsk i månader! De bör inte ligga för kallt, temperaturen ska vara ca 10-14°C. Leta efter tunga, hårda frukter utan fläckar.

Pumpor är även bra till fler saker än bara matlagning, de har använts av indianerna i Nordamerika i årtusenden som prydnader men även att tillverka musikinstrument, skålar och andra kärl av. Passa på att ta reda på pumpakärnorna, dra bort trådarna som följer med och rosta dem tillsammans med lite olja på en plåt med bakplåtspapper i ugnen och tillsätt salt. Voilá, nu har du ett färdigt lördagssnacks, ett gott tillskott till müslin eller ytterligare en ingrediens till frukostbrödet!

Muscatpumpa

muskat-pumpa_shutterstock_86137918

Muscatpumpans utseende är väldigt speciellt, den påminner om ett mindre traktordäck blandat med en skalad clementin – rund och platt med tydliga ”klyftor” i skalet – och har en lite dammig orange färg. Låt dock inte dess märkliga utseende avskräcka dig, denna pumpa är mycket uppskattad till matlagning! Den är fullproppad med vitaminer och har ett vackert orange kött. Med sin fylliga och söta smak funkar den bra både till att sylta, ugnsrosta, laga soppa på, göra chutney eller pajer av och kan med fördel även skivas i tunna skivor och ätas rå.

Hokkaidopumpa

Hokkaidopumpa_shutterstock_63497512

Det finns två färger på Hokkaidopumpan, orange och blågrön. I Sverige är det dock den orangea som säljs med sin fikonform och sitt orangea kött. Den har en lite nötaktig och smörig söt smak och används med fördel till både soppa, puréer, mos eller gratänger. Den går även att använda i recept där man annars använder squash. Sägs vara den bästa matpumpan men det är såklart upp till var och en. Värd att testa är den i alla fall!

Butternut squashpumpa

Butternut squash pumpa_shutterstock_123031306

Denna pumpa har ett väldigt karaktäristiskt utseende, formen påminner om en oskalad jordnöt korsad med ett päron och är gulaktig till färgen. Detta är en väldigt populär restaurangpumpa eftersom kärnhuset är mycket mindre än i övriga pumpor och den kan användas till väldigt mycket. Den har en nötig, krämig söt smak och går utmärkt att ugnsbaka, rosta, mosa, steka eller använda i efterrätter eller i bakverk. Fruktköttet är vackert orange och kärnhuset gömmer sig i botten på pumpan.

Spagettipumpa

spagettipumpa_shutterstock_90230554

Dess oväntade namn har den fått efter sitt speciella fruktkött som delar sig vid kokning och då ser ut som spagetti. Till utseendet är den mer lik en honungsmelon med sin ovala form och gula färg. Denna pumpa ska man inte äta rå, köttet är hårt och oätligt innan tillagning. När man ska tillreda pumpan är det lättast att dela den och sedan koka i lättsaltat vatten i 10-20 minuter. När den är färdig är det lätt att skrapa loss det mjuka fruktköttet från skalet och servera varm eller använda i soppor eller sallader. Smaken är till skillnad från de flesta andra pumpor väldigt mild och neutral men fruktköttet gör den ändå onekligen speciell och rolig att använda i maträtter.

Dekorationspumpa

decoration Pumpkin_shutterstock_135127046

Under hösten kan man även hitta små och märkliga dekorationspumpor, de flesta är dock oätliga och stenhårda så dessa ska inte användas till matlagning. De håller däremot i flera månader och är populära att dekorera med under hösten med sina roliga former och olika färger.

Turbanpumpa

Turbanpumpa_shutterstock_66804304

Denna pumpa har ett väldigt unikt och spektakulärt turbanliknande utseende, den påminner lite om en hatt eftersom den är bredare i botten och sedan har en rundad och skrovlig topp. Det ser nästan ut som om att det är två frukter i en. Skalet kan skifta i färg, alltifrån vit, gul, orange, röd och grön och är väldigt dekorativ. Fruktköttet är gult med en söt och nötig smak. Denna pumpa kan precis som halloweenpumpan bli jättestor och väga mer än hundra kilo.

Sist men inte minst:

Den klassiska – Halloweenpumpan.

När man hör ordet ”pumpa” så är det oftast denna man ser framför sig. Det vanligaste användningsområdet för denna innefattar en penna, en kniv och ett ljus men den går även utmärkt att laga mat på, inte bara att skrämma folk med! Ett annat namn på denna sort är jättepumpa, inte så förvånande eftersom de kan väga upp emot flera hundra kilo. Till det yttre har halloweenpumpan ett vackert orange och slätt skal med antydan till skåror. Formen är oftast rund men kan vara antingen oval eller platt också. Inuti skimrar fruktköttet i gulorange och är fullproppad med kärnor. Som de övriga pumporna så går det utmärkt att använda halloweenpumpan i pajer, soppor, kakor och att ugnsrosta.

Kuriosa:

Det sägs att ursprunget till varför vi gröper ur pumpornas innandöme, ställer in ett tänt ljus och skär in ett ansikte i skalet kommer från en gammal irländsk sägen. För längesedan fanns en smed i Irland som hette Jack och en dag var han så törstig att han sålde sin själ till djävulen för att få en slant att köpa något starkt för. Djävulen förvandlade sig till ett mynt och Jack, som var både elak och slug, lade snabbt slanten i fickan tillsammans med ett silverkors för att förhindra djävulen från att förvandla sig tillbaka. Djävulen försökte dock förhandla med Jack, han lovade att ge honom ett års uppskov innan han skulle komma tillbaka och kräva Jacks själ som han hade blivit lovad. Jack gick med på detta och när djävulen kom tillbaka ett år senare lovade Jack att den här gången skulle han följa med men på ett villkor. Först bad han djävulen att ge honom ett äpple från ett speciellt äppelträd och när djävulen klättrat upp i trädet för att hämta äpplet skar Jack snabbt in ett kors i stammen och fångade djävulen igen. Han fick inte komma ner förrän han lovat att ge avkall på Jacks själ för alltid, först då skulle Jack släppa lös honom. Djävulen gick med på detta och försvann under resten av Jacks liv.

När väl dagen kom då det var dags för Jack att dö fann han sig stå inför himmelriket och bli förvägrad inträde på grund av allt dumt och elakt han gjort i livet. Han vände sig till djävulen men förvägrades även inträde till helvetet eftersom djävulen för all framtid svurit att aldrig göra anspråk på Jacks själ igen.

När Jack insåg sitt öde att för alltid bli en osalig ande på jorden bad han djävulen om en lykta så han skulle hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker. Han plockade upp en ihålig kålrot och fyllde den med de glödande kol som djävulen kastade åt honom och började sedan sin eviga vandring. De människor som sett honom dyka upp över världen kallade honom för ”Jack of the lantern” eller ”Jack-o´-lantern” och det sägs att han än idag ses vandra över markerna, ensam med sin lykta och oförmögen att få frid.

TingelingpumpaDet finns inga gränser på vad man göra för mönster i en pumpa, förra året gjorde jag en avbild av Tingeling i en halloweenpumpa och i mörkret blev det riktigt bra!

Malin Vikström Färskvarunörd som sätter värde i att hitta de bästa produkterna