Din råvarulista


Gorgonzola

Osten har fått sitt namn från den lilla lombardiska byn Gorgonzola i närheten av Milano. Gorgonzola produceras i dag i provinserna Novara och Vercelli i regionen Piemonte. Osten har formen av en hög cylinder och väger 6-13 kg. Rå, fuktig skorpa som blir rödaktig med tiden.

Den traditionella gogonzolasorten är piccante, med den utgör i dag enbart 10 % av den totala produktionen. Den traditionella har en kraftig pikant smak med redan efter andra världskriget blev det allt vanligare med en krämigare och mildare gorgonzola, och Gogonzola Dolce växte i populäritet.

Ostmassan till Gorgonzolan sätt samman av två olika partier. Det ena är nygjort och varmt, det andra har fått stå och svalna och surna över natten.

Ca 28 % fett

Produktinformation

Länder

Italien

Typ

Blåmögelost

Mjölktyp

Ko

Lagringstid

2-4 månader

Användningsområde

Den mildare Gorgonzola Dolce är ett utmärkt val till ostbrickan, medan den starkare Gorgonzola Piccante är perfekt i pastasåser, gratänger. Men även på ostbrickan för den som är ute efter lite mer sting.

Nördinfo

Var försiktig med röda viner, då sältan och den något bittra smaken av mögelsvampen lätt kan ge tanninerna i vinet en bitter karaktär.