Din råvarulista


Hallon – drottningen bland våra svenska bär

Hallon är tillsammans med flera svenska bär riktiga hälsobomber. De är c-vitaminrika, rika på fiber och innehåller t.ex. ellagsyra som i försök visat sig kraftfullt hämmande mot t.ex. olika cancerformer. Hallon intar lite grand av en särställning och kan sägas vara drottningen bland bären.

De är fiberrika och innehåller mycket C-vitamin samt folsyra, järn, kalcium kalium samt anticyanider som har antiinflammatoriska egenskaper.

Hallon är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Den är nordligt cirkumpolär och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Den växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i Sverige sedan renässansen.

Det odlas ca 300 hektar hallon i Sverige vilket är knappt en tiondel av jordgubbsarealen och efterfrågan är betydligt större än den svenska hallonproduktionen.

Hallongården, Menigos största leverantör av hallon

Menigos största leverantör av hallon är Hallongården strax söder om Malmö. Det är liten gård på totalt 20 ha som drivs av Kerstin, Johan och Anna Biärsjö. Anna är åttonde generationen på gården.

På Hallongården skördas varje år mellan 25 och 30 ton hallon. Utöver det som levereras till Menigo så har man en stor gårdsförsäljning liksom självplock av bär. På gården finns en välbesökt gårdsbutik där uppemot 30 olika mathantverksprodukter av hallon finns att köpa. Från saft, sylt, marmelad och färdiga drycker till hallonglögg, hallonketchup och gourmetsås.

Hallonen odlas i tunnlar som är 4 m höga och där hallonen skyddas för regn och får ett torrt klimat vilket minimerar risken för gråmögel. Skadedjur kontrolleras genom att man sätter ut rovinsekter som håller spinn och bladlöss i schack.

På exempelvis Hallongården sätts det ut drygt 10 000 st. hallonplantor i tunnlarna varje år med början i mars månad. I mitten av juni syns de första röda bären.

Hygienen viktig i hallonodlingen

Hallonen vattnas via droppbevattning och varken regnvatten eller bevattningsvatten kommer alltså i kontakt med bären. De skördas sedan varsamt för hand. Bästa möjliga hygien är viktigt eftersom man helst inte ska skölja hallon för att på så vis bäst bevara smak och kvalitet.

Odlingen i tunnlar samt att det planteras nya hallonplantor varje år gör att kvaliteten och hållbarheten på bären blir mycket hög.

Sorter och kvalitet

Den vanligaste hallonsorten som odlas i Sverige är stora, smakrika och hållbara Glen Ample. Vid flera smaktester av olika sorter i samband med Hallongårdens s.k. Hallondagar har Glen Ample alltid placerat sig som bär nummer ett.

På Hallongården plockas alltid hallonen i två kvaliteter för att kunna erbjuda bästa kvalitet till Menigo. De hallon som är lite övermogna eller kanske skadade blir sylt och marmelad i Hallongårdens mathantverk.

Hallonsäsongen i Sverige varar från mitten av juni ända till månadsskiftet augusti/september.

Lars Rönnqvist

Import- och sortimentschef, Fruktservice