Din råvarulista


Zucchini

Kallas även för Squash eller Courgette beroende på var den kommer ifrån. En tacksam grönsak som kan användas till mycket. Med sitt fasta kött och hårda skal är den tålig att ha i grytor, soppor eller att steka. Ibland kan den uppfattas som lite träig i smaken och många föredrar att äta zucchini tillagad. Vill ändå slå ett slag för den råa zucchinin om den strimlas fint eller kanske rent av hyvlas ner i en sallad.

Zucchini är den omogna frukten av en pumpa och finns både som mörkgrön och gul. Kärnorna utvecklas om frukten blir allt för stor och smakar bäst när den är mellan 10 – 30 centimeter lång. Zucchinin har sitt ursprung i Sydamerika.

Produktinformation

Länder

HollandSpanienSverige

Varugrupp

Övrigt

Temperatur

7-10°C

Förvaring

Förvaras svalt i plastpåse.

Hanteringsråd

Känslig för uttorkning och kylskador. Äts med eller utan skal.

Användningsområde

Zucchini är en mångsidig grönsak. Baka den i ugnen, strimla i en sallad eller varför inte använda zucchinin i bakverk som muffins eller bröd. Gör matiga zucchinibiffar eller ta fram mandolinen och gör zucchininudlar, så kallade zoodles. Ett tips är att låta skivorna dra i salt några minuter innan tillagning för att bli av med överflödig vätska och få en mjukare konsistens.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Zucchiniblommorna går också att äta. Honblomman är den som utvecklas till en zucchini vid pollinering och hanblomman är oftast fler. Båda ger stora gula blommor. Goda att fylla med någon röra och steka eller fritera.

Tillgänglighet

januari

- spanien

februari

- spanien

mars

- spanien

april

- spanien

maj

- spanien

juni

- holland

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- spanien

november

- spanien

december

- spanien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på