Din råvarulista


Vinbär röda

Sylta, safta, baka eller dekorera! Vinbär är samlingsnamnet för trädgårdvinbär. Tack vare att de är så lättodlade är det också vanligt att hitta bären i trädgårdar.

Röda vinbär är rika på pektin vilket också fungerar som ett naturligt förtjockningsmedel. Därför lämpar sig bären riktigt bra att göra sylt, gelé och marmelad på. Den framträdande syran blir ett utmärkt tillbehör till sötare desserter och bakverk. Vinbär finns även som svarta och vita.

Produktinformation

Länder

BelgienHolland

Varugrupp

Bär

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Förvaras svalt.

Hanteringsråd

Sköljs före användning.

Användningsområde

Röda vinbär har en distinkt syra som göra att de passar utmärkt till söta desserter och bakverk. Låt bären sitta kvar på sin klase och du har en tjusig dekoration. Vinbärsgelé blir ett gott tillbehör till kötträtter men också en bra smaksättare i såser.

Allergener

En del personer, framförallt barn är känsliga mot röda bär. Reaktionen kan vara att man blir röd runt munnen. Dessa reaktioner tros vanligen inte vara av allergisk art och det behöver inte bli en reaktion nästa gång man äter bäret. Idag vet man vet man inte vad reaktionerna beror på.

Nördinfo

Förutom pektin innehåller även röda vinbär äppel-, citron- och vinsyra. Röda vinbär sägs vara urindrivande och bra för matsmältningen.

Tillgänglighet

januari

- belgien

- holland

februari

- belgien

- holland

mars

- belgien

- holland

april

- belgien

- holland

maj

- belgien

- holland

juni

- belgien

- holland

juli

- belgien

- holland

augusti

- belgien

- holland

september

- belgien

- holland

oktober

- belgien

- holland

november

- belgien

- holland

december

- belgien

- holland

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på