Din råvarulista


Vaxbönor

Ser ut som gula brytbönor men har en något smörigare smak. Vaxbönor äts hela och saknar oftast trådar. Säsongen för svenska vaxbönor startar i juli och sträcker sig till slutet av september. Är goda lättkokta men passar även att steka eller äta råa.

Produktinformation

Länder

KenyaSverige

Varugrupp

Bönor

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras svalt, gärna i plastpåse för att behålla fuktigheten. Känsliga för uttorkning och kylskador, temperaturen bör inte understiga 5°C.

Hanteringsråd

Färska bönor behöver bara ett snabbt uppkok. Spänsten bibehålls bättre om de får en direkt nedkylning efteråt.

Användningsområde

Goda att koka eller steka men viktigt att krispigheten behålls vid tillagning. Ett utmärkt tillbehör till de flesta kött– och fiskrätter. Kan även ätas råa i en sallad. Några bra smakkombinationer är smör, vitlök och citron.

Allergener

Ärtor hör till familjen baljväxter precis som jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Samtliga är vanliga orsaker till allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för baljväxter. Proteinerna i familjen har stora likheter med varandra vilket innebär att man kan vara allergisk mot flera sorter samtidigt. Symtom som astma, kräkningar och hudreaktioner är vanliga.

Nördinfo

Baljväxter är samlingsnamnet för bönor, linser och ärtor. Namnet kommer från kapseln de växer i som kallas för balja. Det finns cirka 300 baljväxter idag som äts med eller utan balja, torkade eller färska. Baljväxter är en säker proteinkälla och ett bra komplement till kött.

Tillgänglighet

januari

- kenya

februari

- kenya

mars

- kenya

april

- kenya

maj

- kenya

juni

- kenya

- sverige

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- kenya

- sverige

november

- kenya

december

- kenya

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på