Din råvarulista


Svartrot

Svartroten har odlats som föda i Sverige sedan 1600-talet, men det var inte fören på 1700-talet som den blev populär, och odlades då i var mans trädgård.

Produktinformation

Länder

BelgienHolland

Varugrupp

Rotfrukter

Förvaring

Förvaras bäst otvättad med sin jord kvar i kyla ca +4 grader C.

Hanteringsråd

Man avråder från att äta svartrot rå, då det ger svåra magkramper. När du tvättat av jorden från svartroten så är det viktigt att man är snabb med att skala av det svarta skalet och sedan lägga ner den i vatten med citron i. Annars oxiderar den och blir brun.

Användningsområde

Svartrot är god att äta blancherad med smör och salt. Man kan även koka in den i rödvin, rosta den, hyvla den och fritera eller göra soppa.

Nördinfo

Svartrot kallas även ”fattigmans-sparris”.

Tillgänglighet

januari

- belgien

- holland

februari

- belgien

- holland

mars

- belgien

- holland

april

- belgien

- holland

maj

- belgien

- holland

juni

- belgien

- holland

juli

- belgien

- holland

augusti

- belgien

- holland

september

- belgien

- holland

oktober

- belgien

- holland

november

- belgien

- holland

december

- belgien

- holland

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på