Din råvarulista


Svartkål

Växten härstammar från 1700-talet och är främst förknippad med Toscana, Italien, men har på senare år även börjat odlas i Sverige.

Denna vackra kål sägs vara en korsning mellan grönkål och savoykål, där släktbandet tydligt syns i de mörkgröna, nästan svarta, gropiga bladen. Smeknamnet palmkål kommer från sättet den växer på, då de långsmala bladen liknar en vajande palm med sin tunna långa stam och hängiga krona.

I Italien sammanfaller säsongen för svartkål med olivskörden, då doften av nykokt kål ofta blandas med årets första press av olivolja.

Svartkålen skördas från september fram till vårkanten.

Produktinformation

Länder

SpanienSverige

Varugrupp

Kål

Förvaring

Förvaras i kylskåp och trivs bäst när den får vila i mörker med lätt fuktat hushållspapper runt snittytorna i nederkant av stjälkarna. Svartkålen går även utmärkt att frysa.

Hanteringsråd

Vik bladen på längden och dra försiktigt loss stjälken. Släng inte stjälken, vad ni än gör, utan tillaga den istället separat då koktiden varierar men smakerna består.

Användningsområde

I soppor och sallader eller genom att gräddkoka eller fritera.

Nördinfo

I Italien sammanfaller säsongen för svartkål med olivskörden, då doften av nykokt kål ofta blandas med årets första press av olivolja. Svartkålen skördas dessutom med fördel efter årets första frostnatt då kylan plockar fram den karaktäristiska lilla sötman i svartkålen.

Tillgänglighet

januari

- spanien

februari

- spanien

mars

- spanien

april

maj

juni

juli

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på