Din råvarulista


Svamp Ostronskivling gul

En annorlunda svamp som saknar både rot och stam. Ostronskivling är uppbyggd i en tät klunga med flera hattar, ett 15-tal i varje. Ostronskivling odlas ofta i kommersiellt syfte på platser som innehåller cellulosa till exempel sågspån eller halm och är näst efter champinjonen en av de mest odlade svamparna i världen. En god matsvamp med mild smak som passar bra till grytor, såser och wokrätter. Ostronskivling finns i flera olika färger.

Den vilt växande svampen kallas för ostronmussling tack vare sin mussellika hatt. I Sverige växer svampen vilt på lövträd, vanligast på poppel och bok främst Götaland och Svealand. Där kan man hitta mogna svampar under sen höst och tidig vinter.

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras svalt. Ostronskivling har en relativt god hållbarhet för att vara svamp. Om den förvaras på rätt sätt håller den upp till en vecka. Lagras i pappåse eller i en skål täckt med hushållspapper, undvik plast. Om svampen torkar så spricker hattarna men det gör inte smaken eller kvaliteten sämre. Går utmärkt att frysa eller torka.

Hanteringsråd

Använd hela svampen, både hatten och foten. Foten har en något hårdare konsistens och bör hackas finare. Vätskeavgången är mindre än andra svampar vilket innebär att det blir mer kvar i pannan. Svampen måste värmebehandlas innan servering.

Användningsområde

God att steka eller stuva och kan med fördel blandas upp med andra svampsorter. Svamp har ofta en så härlig naturlig smak och behöver inte överkryddas. Salt och peppar räcker långt men smaksättningar som lök, vitlök, persilja och rosmarin är också bra kompisar.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Ostronskivling odlas i växthus, i en varm och fuktig miljö. Det är en relativt komplicerad mikrobiologisk process som består av tre komponenter, halm, hö och vatten. Svampen växer fram ur halm – och höbalar och efter 2-3 veckor kan den skördas

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

- sverige

juni

- sverige

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på