Din råvarulista


Svamp Maitake

I Sverige kanske mest känd som Korallticka. Hattarna är mörkgråa till bruna med en vit undersida. En god matsvamp som växthusodlas i kommersiellt syfte i Sverige.

Vilt växer Maitake likt en korall på döende trädstammar, vanligen i Japan och Nordamerika men kan med lite tur även hittas vilt i södra Sverige. I Japan kallas Maitake för ”kungen av svamp” med sin enorma storlek på upp till 20 kilo.

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras i pappåse längst ner i kylen. Svampar är en färskvara och bör ej ligga för länge. Har en tendens att torka eller mörkna om de får ligga med kondens i några dagar.

Hanteringsråd

Om svampen är väldigt jordig kan den sköljas, annars räcker det väl med att borsta bort jord och barr. Bör värmebehandlas.

Användningsområde

God att steka eller stuva och kan med fördel blandas upp med andra svampsorter. Svamp har ofta en så härlig naturlig smak och behöver inte överkryddas. Används ofta till att göra pulver på för att få en koncentrerad och härlig svampsmak.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

En supersvamp, fullproppad med antioxidanter och B-vitaminer. Sägs ha en positiv effekt på immunförsvaret, är blodtryckssänkande och bra för kolesterolet.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

- sverige

juni

- sverige

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på