Din råvarulista


Salvia

En ört med intensiv arom. Det räcker med att handen nuddar vid bladen för att örten ska bjuda på sin doft.  Det finns oändligt många Salviaväxter, uppemot 600 stycken och är en av de äldsta kryddväxterna. Den vanligaste kallas för Salvia Officinalis och är populär att använda i det italienska köket.

Passar bra till lite fetare rätter gärna tillsammans med riktigt smör eller grädde. Torkad salvia har även den en riktigt kraftig smak, nästan mer framträdande än den färska.

 

Produktinformation

Länder

DanmarkIsraelSverige

Varugrupp

Kryddor

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras svalt men se till att det inte blir för kallt. Finbladiga örter är känsliga för kyla. Örter i ask bör ligga kvar i sin originalförpackning så länge som möjligt.

Hanteringsråd

Ska helst användas färsk då livslängden inte är så lång, cirka en vecka vid rätt förvaring. Tillsätt örten precis före servering, smakämnen som sitter i örten kan minska vid långvarig upphettning.

Användningsområde

Passar bra till pastarätter och fetare kött som fläsk och anka. Den framträdande djupa smaken gör att kryddan med fördel kan regera i sin ensamhet men kan gärna kombineras med smör, grädde och citron.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Namnet Salvia betyder göra frisk eller bota. Kryddan är nämligen en gammal medicinalväxt och känd som läkeväxt.

Tillgänglighet

januari

- danmark

- israel

- sverige

februari

- danmark

- israel

- sverige

mars

- danmark

- israel

- sverige

april

- danmark

- israel

- sverige

maj

- danmark

- israel

- sverige

juni

- danmark

- israel

- sverige

juli

- danmark

- israel

- sverige

augusti

- danmark

- israel

- sverige

september

- danmark

- israel

- sverige

oktober

- danmark

- israel

- sverige

november

- danmark

- israel

- sverige

december

- danmark

- israel

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på