Din råvarulista


Salladslök

Späda lökar som kan liknas vid små purjolökar. Salladslök har en mild löksmak och är allra godast på våren. Kan med fördel användas rå i sallader utan att vara för skarp. Löken är mellan 30–40 cm lång med cirka 1 cm tjock stam.

Har sitt ursprung i Mongoliet och inre Sibiríen.

Produktinformation

Länder

ItalienSpanienSverigeTyskland

Varugrupp

Lök

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras kallt gärna i plastpåse för att förhindra uttorkning.

Hanteringsråd

Purjolök och salladslök föredrar mer fukt än övriga löksorter. Lök kan avge smak till andra livsmedel, något att tänka på vid förvaring.

Användningsområde

Tack vare den milda löksmaken är salladslök perfekt att använda rå. Hela löken kan användas med blast och allt. God att strimla ner i en sallad eller toppa på en smörgås. Passar till fisk och skaldjur men även upphettad i olika grönsakshack.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Varför får vi tårar av lök? Det finns många teorier och lika många husmorsknep om hur de ska undvikas. Prova att ha lite olja på kniven för att kapsla in ämnet som stör ögonen, salta löken innan den hackas, värm löken, låt vattnet stå och rinna medan du skär eller skaffa lökglasögon. Det man vet är att enzymerna som frigörs när man skär lök bildar ämnet syn-propantial-S-oxid, vilket i sin tur stör ögat. Sen är det upp till var och en att testa vilket knep som passar bäst eller så kanske man helt enkelt bara ska stå ut.

Tillgänglighet

januari

- italien

- spanien

februari

- italien

- spanien

mars

- italien

- spanien

april

- tyskland

maj

- sverige

- tyskland

juni

- sverige

- tyskland

juli

- sverige

- tyskland

augusti

- sverige

- tyskland

september

- sverige

- tyskland

oktober

- sverige

- tyskland

november

- spanien

december

- italien

- spanien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på