Din råvarulista


Rättika

En krispig gigant. Rättikan är släkt med rädisan och de påminner om varandra både i smak och konsistens. Däremot är storleken inte jämförbar eftersom rättikan är en av våra största rotsaker, upp till 50 cm lång. Den har en pepprig ton och finns i flera olika färger och former. Rättika innehåller senapsolja, som ger den karaktäristiska starka smaken.

Finns att få tag på året om, både som svensk och importerad. En omtyckt rotfrukt som uppskattas tack vare sin härliga krispighet.

Produktinformation

Länder

ItalienTyskland

Varugrupp

Rotfrukter

Temperatur

2-4°C

Förvaring

Förvaras kallt.

Hanteringsråd

Rättikans stora fruktkropp har lättare att behålla vätska än sin släkting rädisan. Den mjuknar dock med tiden och bör förvaras svalt.

Användningsområde

Passar utmärkt att strimla rå i en sallad eller att picklas. Kan med fördel blandas upp med grönsaker som äpple, fänkål och dill för att få en riktigt aromatisk sallad. Går även att steka men inte för länge så den behåller sin krispighet.

Allergener

Senap klassas som en allergen produkt. Till samma familj hör också rättika, rädisa, pepparrot, broccoli, brysselkål, kålrabbi, blomkål och vattenkrasse. Proteinerna inom den här familjen är snarlika och därför kan man reagera mot flera arter.

Nördinfo

I Japan kallas rättika för Daikon, som betyder stor rot.

Tillgänglighet

januari

- italien

februari

- italien

mars

- italien

april

- italien

maj

- italien

juni

- italien

- tyskland

juli

- italien

- tyskland

augusti

- tyskland

september

- tyskland

oktober

- italien

- tyskland

november

- italien

- tyskland

december

- italien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på