Din råvarulista


Polkabeta

En randig beta. Polkabeta är det svenska namnet på den här sorten och kallas internationellt för Chioggia beet. En släkting till andra betor men något mildare än rödbetan. Skalet är rödbrunt med vit – och rödrandigt kött. Ränderna beror på att betan innehåller två olika färgämnen, gult och rödviolett. En dekorativ rotfrukt med flera användningsområden.

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Rotfrukter

Temperatur

2-4°C

Förvaring

Förvaras kallt.

Hanteringsråd

Blasten bör tas bort innan förvaring eftersom den tar näring och torkar ut betan. Koka betorna med ändarna kvar, annars rinner en del av färgen ut i kokvattnet.

Användningsområde

God att koka eller rosta i ugnen men tänk på att det randiga lätt blir rosa vid kokning. Fungerar även att råriva eller skiva tunt i en sallad. Salta och syrliga tillbehör gifter sig bra med betor som exempelvis smör, get- eller fårost, äpplen, vinäger och citron. Blanda gärna upp polkabetan med andra betor för att få en riktigt färgsprakande rätt

Nördinfo

Prova att tillsätta betor i juicen eller smoothien som en naturlig energidryck. Anledningen är att betor innehåller nitrat, som sägs öka syretillförseln. Det kan leda till att musklerna blir mer uthålliga och därmed blir det lättare att prestera.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

- sverige

juni

- sverige

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på