Din råvarulista


Persika/nektarin

Persikan har funnits i människans närhet under så lång tid att dess ursprung är oklart, men möjligen finns dess rötter i Kina där den odlats i mer än 4000 år. Därefter spreds den västerut, till främre Orienten, och den började odlas i Persien kring 200 f.Kr. Namnet kommer av att européerna tidigt trodde att persikan hade sitt ursprung just i Persien.

Är ett träd inom plommonsläktet, familjen rosväxter. Frukten är en stenfrukt.

En framodlad variant av persika är nektarin (tidig romersk beteckning var malum persicum = ʺpersiskt äppleʺ; dagens artnamn prunus persica är latin för ʺpersiskt plommonʺ), och förmodligen var det så grekerna lärde känna växten.

Produktinformation

Länder

ItalienSpanienSydafrikaSydamerika

Varugrupp

Stenfrukt

Temperatur

+2-4 grader C

Förvaring

Förvaras bäst i kyla som mogen frukt.

Hanteringsråd

Varsamt som man ska vara med all frukt.

Användningsområde

Kan användas till förrätter, sallader, desserter, inläggningar.

Allergener

Björkpollen-korsallergi. Omkring hälften av de som har björkpollenallergi reagerar också på någon frukt, nöt eller grönsak.

Nördinfo

Inte förrän i början av 1500-talet hade ryktet om persikans utsökta smak nått Sverige.

Tillgänglighet

januari

- sydafrika

februari

- sydafrika

mars

- sydafrika

april

- sydafrika

maj

- spanien

juni

- spanien

juli

- italien

augusti

- italien

september

- italien

oktober

- sydamerike

november

- sydamerika

december

- sydamerika

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på