Din råvarulista


Pepparrot

En pepprig smaksättare. Pepparrot är en rotfrukt men används som krydda. Precis som rädisan och rättikan, innehåller pepparrot senapsolja som bidrar till den starka smaken. Pepparrot är vanligt återkommande i den svenska husmanskostens, både till kött, fisk och såser.

Roten växer som en lång rotstock med flera smalare sidorötter. Rotstocken är den man använder som pepparrot.

 

Produktinformation

Länder

Ungern

Varugrupp

Rotfrukter

Temperatur

2-4°C

Förvaring

Förvaras kallt, gärna i plast för att förhindra uttorkning.

Hanteringsråd

En grön pepparrot kan ha utsatts för solljus men går lika bra att använda ändå. Fungerar även att frysa men ska då rivas först.

Användningsområde

Passar till rätter som behöver lite extra sting. God att råriva över en bit fisk eller kött samt ha som smaksättare i kalla och varma såser. Pepparoten kan även användas som ett naturligt konserveringsmedel vid inläggningar av sill, gurka och andra rotfrukter.

Nördinfo

Ursprunget är inte fastställt med det sägs att pepparroten kom till Sverige på 1300-talet. Till en början användes den i medicinskt syfte för att läka sår, lindra feber och värk.

Tillgänglighet

januari

- ungern

februari

- ungern

mars

- ungern

april

- ungern

maj

- ungern

juni

- ungern

juli

- ungern

augusti

- ungern

september

- ungern

oktober

- ungern

november

- ungern

december

- ungern

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på