Din råvarulista


Pärllök

Pärllök är plattrunda, små lökar som förekommer i tre olika varianter. Dels en småvuxen art av matlök, dels den i medelhavs­området vildväxande arten allium ampeloprasum, dels en vit småvuxen variant av purjolök (allum porrum). Den sist nämnda är den vi brukar hitta i butikerna.

Allum porrum-varianten är rund och något platt i formen, samt varierar i storlek från liten till medelstor. Den odlas mycket i Italien och används i industrin för inlägg­ningar. Pärllök är sällsynt i Sverige och det är svårt att få tag på sättlökar.

Pärllök blir uppemot meterhög med platta, vikta blad och klotrunda blomställningar.

Produktinformation

Länder

Italien

Varugrupp

Lök

Temperatur

+2-4 grader C

Förvaring

Förvaras kallt och torrt.

Hanteringsråd

För att undvika tårar när man skär löken låt den skalade löken ligga i kallt vatten i 15 minuter.

Användningsområde

Löken passar bra att kokas eller stekas hel och är god att glasera. Servera gärna som tillbehör eller i grytor. Den kan i övrigt användas på samma sätt som gul lök eller annan matlök. Används till syltning och inläggningar.

Nördinfo

I handeln används ordet pärllök ofta för alla typer av små lökar. Egentligen är pärllök en grupp av löksorter som är nära släkt med purjolök, då de utveklats ur samma vilda förfader. Växten odlas främst för de många små centimeterstora sidolökar som bildas kring huvudlöken. Dessa används oftast skalade men hela i grytor, inläggningar eller stekta.

Tillgänglighet

januari

- italien

februari

- italien

mars

- italien

april

- italien

maj

- italien

juni

- italien

juli

- italien

augusti

- italien

september

- italien

oktober

- italien

november

- italien

december

- italien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på