Din råvarulista


Krusbär

Gröna, gula, röda, ludna och kala, ja krusbär finns i flera färger och former. Ett syrligt bär som blommar ut lite extra tillsammans med söta tillbehör. Krusbär är rika på pektin, ett slags naturligt konserveringsmedel. Passar därför utmärkt till sylter och marmelader

Krusbär började odlas i Norden i slutet av 1600-talet. Idag kan man hitta vilda krusbär en bit i från bebyggelser men det råder fortfarande ovisshet om de verkligen är vilda eller bara blivit kvar i övergivna trädgårdar.

Produktinformation

Länder

HollandSverige

Varugrupp

Bär

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Förvaras svalt och luftigt förpackade.

Hanteringsråd

Rensa bort knoppen på bäret innan användning. Går utmärkt att frysa.

Användningsområde

Krusbär passar bra till sylt, marmelad, curd och saft. Bären är också goda att använda hela i pajer, krämer och till konservering.

Allergener

En del personer, framförallt barn är känsliga mot röda bär. Reaktionen kan vara att man blir röd runt munnen. Dessa reaktioner tros vanligen inte vara av allergisk art och det behöver inte bli en reaktion nästa gång man äter bäret.

Nördinfo

Krusbär innehåller rikligt med C-vitaminer men är också rika på magnesium, kalium och antioxidanten quercetin. Det sistnämnda sägs ha en antiinflammatorisk effekt.

Tillgänglighet

januari

februari

mars

april

maj

juni

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- holland

- sverige

oktober

- holland

november

- holland

december

- holland

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på