Din råvarulista


Karl Johansvamp

En omtyckt och riktigt smakrik svamp som fått sitt svenska namn efter kung Karl XIV Johan. Den milda, nötiga smaken med antydan till hasselnöt passar bra till pastasåser, soppor och risotto.

Karljohansvamp är en stensopp som kan bli väldigt stor. Den har en brun, sammetslik hatt med gul undersida och en knubbig vit fot. I väta blir hatten klibbig och svagt glänsande. Svampen trivs i barr- och lövskogar och kan hittas under juli till oktober i Sverige.

Produktinformation

Länder

AlbanienFrankrikeItalienSverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras i pappåse längst ner i kylen. Svampar är en färskvara och har en tendens att torka eller mörkna om de får ligga med kondens i några dagar.

Hanteringsråd

Bör tillredas med en gång då svampen har lätt för att angripas. Om svampen är mycket jordig kan den sköljas, annars räcker det väl med att borsta bort jord och barr. Går bra att torka eller frysa efter förvällning.

Användningsområde

God att steka eller stuva och kan med fördel blandas upp med andra svampsorter. Svamp har ofta en så god naturlig smak och behöver inte överkryddas. Salt och peppar räcker långt men smaksättningar som lök, vitlök, persilja och rosmarin är också bra smakkompisar.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Svampar består till 90% av vatten. Trots det innehåller de även vitaminer, järn och kalium.

Tillgänglighet

januari

- italien

- albanien

februari

- albanien

- italien

mars

- italien

- albanien

april

- albanien

- italien

maj

- frankrike

juni

- frankrike

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

december

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på