Din råvarulista


Kantareller gula

Gyllengula svampar som trivs bäst i löv- och barrskogar. I Sverige plockas kantareller mellan juni till oktober och är en av våra vanligaste matsvampar. Passar bäst att frysa efter förvällning eftersom torkade kantareller får en väldigt koncentrerad smak. Gifter sig bra med fetare tillbehör som smör eller grädde.

Produktinformation

Länder

BaltikumPortugalSverige

Varugrupp

Svamp

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras i pappåse längst ner i kylen. Svampar är en färskvara och bör ej förvaras för länge. Har en tendens att torka eller mörkna och slutligen ruttna om de får ligga med kondens i några dagar.

Hanteringsråd

Om svampen är väldigt jordig kan den sköljas, annars räcker det väl med att borsta bort jord och barr. Bör värmebehandlas.

Användningsområde

En svamp med kraftfull smak som passar bra till soppa, stuvningar och såser. Svamp har en naturligt härlig smak och behöver därför inte överkryddas. Salt och peppar räcker långt men smaksättningar som lök, vitlök, persilja och rosmarin är också bra kompisar.

Nördinfo

Svampar består till 90% av vatten och är därmed inte så energirika. Trots det innehåller de även vitaminer, järn och kalium.

Tillgänglighet

januari

- portugal

februari

- portugal

mars

- portugal

april

- portugal

maj

- portugal

juni

- baltikum

juli

- baltikum

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- portugal

december

- portugal

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på