Din råvarulista


Kålrot

En tacksam grönsak med mycket smak och tålig konsistens. Kålrot passar därför extra bra till långkok. Skalet är gult till ljusgrönt och kan övergå till violett. Fruktköttet är gult. En rotfrukt rik på C-vitamin och en trogen följeslagare i den svenska husmanskosten.

Kålrot tillhör en av de rotfrukter som lämpar sig bra för vinterförvaring med en idealtemperatur runt noll grader.

Produktinformation

Länder

EnglandSverige

Varugrupp

Rotfrukter

Temperatur

0-4°C

Förvaring

Förvaras kallt.

Hanteringsråd

Vid kylskåpsförvaring kan kålroten ligga i plast, gärna med hål i för att behålla rotfruktens egna vätska.

Användningsområde

Kålrot är perfekt att ha i grytor, soppor och puréer. Kan med fördel blandas med andra rotfrukter. Även god att råriva.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Det gröna på kålroten består av klorofyll. Det går alldeles utmärkt att äta och kan lätt misstolkas som solanin, ett giftigt ämne som bland annat förekommer i potatis.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- england

maj

- england

juni

- england

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på