Din råvarulista


Kajplök

Kajplök eller Kajpar, som man säger på Gotland är vildväxande skogslökar. Till utseendet påminner de om små purjolökar. Det sägs att Kajplöken är en föregångare till Purjolöken men till skillnad från Purjon bildar Kajplöken en riktig lök under jord. Lökarna kikar fram under vår och tidig sommar och växer främst på Gotland och Öland.

Den milda löksmaken gör att Kajplök passar riktigt bra att ha i soppor, såser och som kryddgrönt.

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Lök

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras kallt gärna i plastpåse. Går bra att frysa och torka.

Hanteringsråd

En mindre tålig lök. Hållbar i en till två veckor i kyl beroende på skick. Går även att sätta i ett glas med vatten med stjälkarna nedåt.

Användningsområde

Populära att göra soppa på eller grilla hela, ett gott tillbehör till en bit kött eller fisk. Även en delikatess i kalla såser, röror, på sallader och smörgåsar.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Varför får vi tårar av lök? Det finns många teorier och lika många husmorsknep om hur de ska undvikas. Prova att ha lite olja på kniven för att kapsla in ämnet som stör ögonen, salta löken innan den hackas, värm löken, låt vattnet stå och rinna medan du skär eller skaffa lökglasögon. Det man vet är att enzymerna som frigörs när man skär lök bildar ämnet syn-propantial-S-oxid, vilket i sin tur stör ögat. Sen är det upp till var och en att testa vilket knep som passar bäst eller så kanske man helt enkelt bara ska stå ut.

Tillgänglighet

januari

februari

mars

april

maj

- sverige

juni

- sverige

juli

- sverige

augusti

september

oktober

november

december

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på