Din råvarulista


Jordgubbar

Sveriges mest älskade gubbe. Det är svårt att föreställa sig en sommar utan jordgubbar. Ett bär starkt förknippat med traditioner och högtider. Jordgubbar odlas världen över men de svenska sägs vara en av de sötaste sorterna. Tack vare det svala klimatet trivs jordgubbarna bra på nätterna här då mindre sockerarter förbränns i plantan.

Jordgubben är egentligen en skenfrukt och en hybrid mellan olika smultron inom smultronsläktet. Jordgubbar finns att tillgå året om med importländer som Egypten och Belgien. Finns även som vita och gula.

Produktinformation

Länder

BelgienEgyptenItalienSverige

Varugrupp

Bär

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Förvaras svalt. Kort hållbarhet.

Hanteringsråd

Sköljs före användning. Ta fram jordgubbarna i rumstemperatur strax innan servering för att få en sötare smak. Går att frysa.

Användningsområde

Ett sött och smakrikt bär som passar till det mesta. Har på senare år fått fler användningsområden än som dekoration på tårtan och tillbehör till desserten. Goda att använda i sallader tillsammans med en saltare ost eller att skiva på smörgåsen. Om du vill frysa jordgubbarna är ett tips är att skiva och lättsockra dem innan för att bevara den söta smaken.

Allergener

En del personer, framförallt barn är överkänsliga mot jordgubbar. Denna reaktion är vanligen inte av allergisk art och det är inte säkert att samma reaktion uppstår nästan gång man äter jordgubbar. Orsaken till reaktionen är idag oviss. Oftast får personen utslag eller blir röd runt munnen.

Nördinfo

Den odlade jordgubben korsades fram i Europa under 1700-talet. En flerårig ört som är självpollinerande. Jordgubbsplantan bör dock bytas ut efter omkring tre år då fruktsättningen avtar. En planta som behöver mycket omsorg och aldrig vill vara utan vatten eller ha ogräs omkring sig. Det sägs att om man kyler bären direkt efter plockning, ökar hållbarheten på gubbarna.

Tillgänglighet

januari

- egypten

februari

- egypten

- italien

mars

- italien

april

- belgien

- italien

maj

- belgien

juni

- belgien

- sverige

juli

- belgien

- sverige

augusti

- belgien

- sverige

september

- belgien

oktober

- belgien

november

- belgien

december

- belgien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på