Din råvarulista


Haricots verts

Haricots verts kallas de unga, omogna gröna bönorna. De skördas tidigt medan de fortfarande är riktigt tunna och brukas anses som de allra finaste gröna bönorna. De är gröna och har en rund eller oval balja.

Produktinformation

Länder

Kenya

Varugrupp

Bönor

Temperatur

Kallt, helst mellan +2-4 grader C.

Förvaring

Förvaras i kylskåp, gärna i en väl försluten påse.

Hanteringsråd

Efter ett tag blir haricots verts mjuka och tråkiga och bästa sättet att behålla krispigheten på är att hålla dem kalla.

Användningsområde

Goda att koka några minuter i saltat vatten och servera till te.x. kötträtter. De är väldigt populära i kryddigare asiatiska rätter samt i wokrätter.

Nördinfo

Skillnaden mellan bryt- och vaxbönor är bara färgen, vaxbönorna är ljusgula medan brytbönorna är gröna. Namnet ”Haricots verts” är franska och betyder ”gröna bönor” på svenska. Ett annat namn för gröna bönor är ”string beans” som syftar på den kraftiga sträng man alltid avlägsnade från bönorna innan användning förr. På de sorter som odlas nu har man i regel förädlat bort strängen för att de ska vara bekvämare att tillaga. Om man anpassar tillagningstiden efter bönornas storlek så kan olika sorters gröna bönor ersätta varandra i matlagning.

Tillgänglighet

januari

- kenya

februari

- kenya

mars

- kenya

april

- kenya

maj

- kenya

juni

- kenya

juli

- kenya

augusti

- kenya

september

- kenya

oktober

- kenya

november

- kenya

december

- kenya

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på