Din råvarulista


Gulbeta

En solgul beta vars färg sitter kvar även efter kokning. Gulbetan är nära släkting till rödbetan och har en riktigt söt smak men saknar den jordiga underton som rödbetan har. Skalet är rödbrunt och finns i flera storlekar. Gulbetan har flera användningsområden och kan både kokas, rostas och ätas rå.

Som andra betor härstammar även gulbetan från strandbetan, en över 3000 år gammal kulturväxt. Det innebär att den tagits fram av människor för att ge föda och råmaterial.

Produktinformation

Länder

HollandSverige

Varugrupp

Rotfrukter

Temperatur

2-4°C

Förvaring

Förvaras kallt

Hanteringsråd

Blasten bör tas bort innan förvaring eftersom den tar näring och torkar ut betan. Koka betorna med ändarna kvar, annars rinner en del av färgen ut i kokvattnet.

Användningsområde

God att koka eller rosta i ugnen. Fungerar även att råriva eller skiva tunt i en sallad. Salta och syrliga tillbehör gifter sig bra med betor som exempelvis smör, get- eller fårost, äpplen, vinäger och citron. Blanda gärna upp gulbetan med andra betor och få en riktigt färgsprakande rätt.

Nördinfo

Prova att tillsätta betor i juicen eller smoothien som en naturlig energidryck. Anledningen är att betor innehåller nitrat, som sägs öka syretillförseln. Det kan leda till att musklerna blir mer uthålliga och därmed blir det lättare att prestera.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

- sverige

juni

- holland

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på