Din råvarulista


Gul lök

Gul lök används främst för tillagning. Den är rik på svavelsyra vilket ger den karaktäristiska starka och fräna löksmaken. Vid upphettning omvandlas syran till sockerarter och löken blir härligt söt. En grundingrediens i såser, buljonger, soppor och grytor. Tänk på att det blir enklare att hacka lök med rotfästet kvar.

Gul lök är den mest odlade löksorten i världen och har sitt ursprung i Centralasien.

Produktinformation

Länder

HollandNya ZeelandSverige

Varugrupp

Lök

Temperatur

2-4°C

Förvaring

Torrt och svalt.

Hanteringsråd

En hållbar grönsak som trivs i låg temperatur med låg fuktighet. Löken ska kännas hård och skalet har en skyddande barriär som gör att den inte torkar eller blir mjuk lika lätt. I rumstemperatur håller sig löken torr men får en kortare hållbarhet och börjar gro efter ungefär en månad.

Användningsområde

Lök är en av få grönsaker som passar till nästan all typ av matlagning. Koka, bräsera, gratinera eller pickla, ja listan kan göras lång. Gul lök passar ändå bäst att tillagas på något vis.

Nördinfo

Varför får vi tårar av lök? Det finns många teorier och lika många husmorsknep om hur de ska undvikas. Prova att ha lite olja på kniven för att kapsla in ämnet som stör ögonen, salta löken innan den hackas, värm löken, låt vattnet stå och rinna medan du skär eller skaffa lökglasögon. Det man vet är att enzymerna som frigörs när man skär lök bildar ämnet syn-propantial-S-oxid, vilket i sin tur stör ögat. Sen är det upp till var och en att testa vilket knep som passar bäst eller så kanske man helt enkelt bara ska stå ut.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- holland

april

- holland

maj

- holland

juni

- holland

- zeeland

- sverige

juli

- sverige

augusti

- sverige

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på