Din råvarulista


Fikon

 

Färska fikon har en frisk och sötsyrlig smak. Fikon bör ätas mogna, omogna innehåller nämligen en frän saft som vid mognad omvandlas till socker. Ett ätklart fikon har en blålila färg, matt yta och rött fruktkött. Konsistensen är grynig på grund av alla små ätbara kärnor som köttet omges av. Kan ätas med eller utan skal.

Fikon tillhör fikussläktet och växer på buskliknande träd som kan bli upp till 10 meter höga.

Produktinformation

Länder

BrasilienTurkiet

Varugrupp

Övrig frukt

Temperatur

3-8°C

Förvaring

Förvaras i kyl, rumsteperatur påskyndar mognadsprocessen.

Hanteringsråd

Ömtåliga, bör hanteras varsamt.

Användningsområde

En vacker frukt som har flera användningsområden. Förutom att fikon är fina att dekorera med passar de väldigt bra på ostbrickan. Även populära att ha i sallader och desserter. Fikon är goda torkade, konserverade, i sylter och marmelader. Prova en Chevré Chaud på ett nytt vis med en klick fikonmarmelad på toppen.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Inte bara till jul. Torkade fikon används ofta som sötningsmedel inom Rawfood och har därmed på senare år fått ett uppsving. FIkon är även rika på järn och fibrer.

Tillgänglighet

januari

- brasilien

februari

- brasilien

mars

- brasilien

april

- brasilien

maj

- brasilien

juni

- brasilien

juli

- brasilien

augusti

- brasilien

september

- turkiet

oktober

- turkiet

november

- brasilien

december

- brasilien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på