Din råvarulista


Brysselkål

Brysselkål, även kallad rosenkål, började odlas i Belgien under 1500-talet, därav namnet. Brysselkålen är en 50-100 cm hög planta som ovanför bladfästena utvecklar en mängd sidoknoppar som innehåller plantans lagrade näring. Kål innehåller mycket fibrer som är viktiga för mag- och tarmfunktioner. Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.

Innan knopparna knyter sig liknar dessa små gröna rosor. Den sås på våren och skördas sent på hösten, faktiskt utvecklar sig smaken först helt när den fått smaka på årets första frost.

Produktinformation

Länder

HollandItalien

Varugrupp

Kål

Temperatur

+5 grader C

Förvaring

I plastpåse i kylen så håller sig brysselkålen i veckor eller förvällda i frysen.

Hanteringsråd

Skär bort lite av stocken och skala av dom yttersta bladen. Man kan även skära ett kryss i stocken för att korta koktiden.

Användningsområde

Kan ätas rå, fint skivad, kokt eller stekt.

Nördinfo

I kål finns svavelhaltiga ämnen, så kallade glukosinolater, som gör nytta i kroppen. Dessa tillverkas av växten för att de skall kunna skydda sig mot insekter, svampar och annat som kan skada den. När vi tuggar den så bryts glukosinolaterna ned till antioxidanterna isotiocyanter och indoler som är kända för sina cancerhämmande och avgiftande effekt.

Tillgänglighet

januari

- holland

februari

- italien

mars

- italien

april

maj

juni

juli

augusti

september

- holland

oktober

- holland

november

- holland

december

- holland

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på