Din råvarulista


Bobbybönor

Bobbybönor är en variant på brytbönor men är kraftigare och längre. Baljorna är köttiga med små frön inuti och snäpper till när man bryter dem. Smaken är mild och nötig, ett gott tillbehör lättkokta eller stekta.

Produktinformation

Länder

HollandMarockoSpanienSverige

Varugrupp

Bönor

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras svalt, gärna i plastpåse för att behålla fuktigheten. Känsliga för uttorkning och kylskador, temperaturen bör inte understiga 5°C.

Hanteringsråd

Krispigheten håller längre om de förvaras svalt men inte för kallt då bönorna lätt kan få kylskador som mörka fläckar. Går att frysas efter förvällning.

Användningsområde

Goda att koka eller steka men viktigt att krispigheten behålls vid tillagning. Några bra smakkombinationer är smör, vitlök och citron.

Allergener

Bönor tillhör familjen baljväxter precis som jordnötter, sojabönor, lupin, bönor, kikärter och linser. Samtliga är vanliga orsaker till allergiska reaktioner hos personer som är känsliga för baljväxter. Proteinerna i familjen har stora likheter med varandra vilket innebär att man kan vara allergisk mot flera sorter samtidigt.

Nördinfo

Baljväxter är samlingsnamnet för bönor, linser och ärtor. Namnet kommer från kapseln de växer i som kallas för balja. Det finns cirka 300 baljväxter idag som äts med eller utan balja, torkade eller färska. Baljväxter är en säker proteinkälla och ett bra komplement till kött.

Tillgänglighet

januari

- marocko

- spanien

februari

- marocko

- spanien

mars

- marocko

- spanien

april

- marocko

- spanien

maj

- marocko

- spanien

juni

- marocko

- spanien

- holland

- sverige

juli

- holland

- sverige

augusti

- holland

- sverige

september

- holland

- sverige

oktober

- holland

- sverige

- marocko

- spanien

november

- marocko

- spanien

december

- marocko

- spanien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på