Din råvarulista


Avokado

Den här superfrukten, ja det är faktiskt en frukt, är inte bara omåttligt populär för sin smak utan även berikad nyttiga ämnen och fetter. Bland annat kalium, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Avokado har sitt ursprung i Sydamerika och började importeras till Sverige på 1980-talet. En frukt som trivs i värmen och odlas i tropiska och subtropiska områden. En matig och mångsidig frukt att använda i sallader, soppor, smoothies, jag till och med lägga på grillen.

Färgen på skalet avslöjar om avokadon är mogen eller ej och när man väl lärt sig det är det lättare att hitta den perfekta. Precis som andra frukter finns avokado i flera sorter och nyanser vilket gör det hela lite svårare. En regel är att om skalet börjar svartna är den ofta på väg att bli övermogen. Idag är det vanligt att ta hjälp av etylengas för att få avokadon att mogna snabbare.

Produktinformation

Länder

IsraelSydafrikaSydamerika

Varugrupp

Övrig frukt

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Förvaras i kyl. Rumstemperatur påskyndar mognadsprocessen.

Hanteringsråd

Avokado ska hanteras varsamt och ett av de vanligaste misstagen är att man klämmer sönder den. För att känna om den är genommogen är ett bra knep att lägga avokadon i handen och kupa den runt frukten utan att pressa ner fingrarna. Tryck över hela så känner du om kärnan är lite lösbar.

Användningsområde

Avokado passar till mycket och har på senare år fått allt fler användningsområden. Kanske är mest känd som huvudingrediens i den klassiska guacamolen men förutom i sallader så passar avokado utmärkt i soppor, glass och smoothies.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Prova att lägga omogna avokadofrukter tillsammans med äpplen. Äpplen utsöndrar nämligen etylengas som i sin tur gör så andra frukter mognar snabbare.

Tillgänglighet

januari

- israel

februari

- israel

mars

- israel

april

- israel

maj

- sydafrika

juni

- sydafrika

juli

- sydafrika

augusti

- sydafrika

september

- sydamerike

oktober

- sydamerike

november

- sydamerika

december

- sydamerika

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på