Din råvarulista


Aubergine

Aubergine eller Äggplanta, som den också kallas finns i flera färger och former. Den mest använda sorten har en mörklila färg med avlång och rundad form nertill. Skalet är blankt och köttet svampigt som får en helt annan textur vid tillagning. Därför bör aubergine ätas tillagad.  Den milda smaken och krämiga konsistensen gör att den passar utmärkt till grytor, gratänger och röror.

Aubergine tillhör familjen potatisväxter och är släkt med både potatis och tomat. En viktig ingrediens i flera av världens kök, som huvudråvara i grekernas nationalrätt Moussaka, i mellanösterns Baba Ganoush eller som bas i italienska Melanzane.

Produktinformation

Länder

HollandSpanien

Varugrupp

Övrigt

Temperatur

8-12°C

Förvaring

Förvaras svalt, gärna i plastpåse för att förhindra uttorkning. Känsliga för kyla så temperaturen bör ej understiga 8°C.

Hanteringsråd

Äts med eller utan skal. På en delad aubergine har fruktköttet en tendens att oxidera och snabbt börja mörkna.

Användningsområde

En grönsak för tillagning. Auberginen har en svampig förmåga att dra åt sig vätska och kryddor. I vissa fall kan det vara gynnsamt, som i en gryta där auberginen tar upp smaker från kryddorna på ett effektivt sätt. Däremot har den vid stekning en tendens att dra åt sig för mycket fett. Ett tips är att steka den på hög värme eller låta skivorna dra i salt några minuter innan tillagning, för att bli av med överflödig vätska.

Allergener

Inga kända.

Nördinfo

Skalet på auberginen innehåller många nyttigheter bland annat fibrer som är bra för tarmarna och antioxidanter som skyddar cellerna.

Tillgänglighet

januari

- spanien

februari

- spanien

mars

- spanien

april

- holland

maj

- holland

juni

- holland

juli

- holland

augusti

- holland

september

- holland

oktober

- holland

november

- spanien

december

- spanien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på