Din råvarulista


Äpple Santana

Santana har en perfekt balans mellan sötma och syra och en nykomling på den svenska äppelmarknaden. Ett riktigt fast och krispigt äpple som korsats från sina föräldrar Elstar och Priscilla. Äpplet har en gröngul basfärg med rödstripig täckfärg. Santana innehåller ovanligt lite av proteinet MAL-D1 som många är allergiska mot. Därför kan faktiskt en del allergiker till och med äta äpplet.

youtube-play

Se ett kort klipp om hur du slipper bruna äpplen i Bland råvaror och rivjärn #14

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Äpple

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Kallt och mörkt.

Hanteringsråd

Äpplen utsöndrar etylen som i sin tur kan påverka mognadsprocessen. Därför bör man ha som regel att alltid förvara äpplen separat från andra frukter och grönsaker.

Användningsområde

Santanas krispighet gör att det är gott att äta som det är eller varför inte skära ner det i en sallad. Som många andra sorter passar även det här äpplet bra till desserter och bakverk.

Allergener

Äpplen innehåller proteinet MAL-D1 som kan ge sveda, kli i munnen och utslag. De som är allergiska mot Björk kan ofta vara allergiska mot äpplen. Proteinet sitter framförallt i skalet. Därför rekommenderas att skala och värma äpplet innan det äts för att det mesta av proteinet ska förstöras.

Nördinfo

Ett äpple om dagen. Studier visar att äpplen är riktigt nyttiga med flera bioaktiva ämnen så kallade fytonutrienter - ämnen från växtriket. Fytonutrienter sitter framför allt i skalet och sägs vara bra för blodfettet, blodtrycket och blodsockret.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

juni

juli

augusti

september

- sverige

oktober

- sverige

november

- sverige

december

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på