Din råvarulista


Äpple Saga

En svensk nykomling! Saga är ett av få svenska äpplen som faktiskt har en starkare sötma än syra. Äpplet har en gröngul basfärg, rödstripig täckfärg och skalet är tunt vilket gör äpplet lätt att arbeta med. Saga odlas i ett havsnära klimat på Österlen och Kullahalvön.

Ett riktigt sött och saftigt äpple som helt klart är värt att prova.

youtube-play

Se ett kort klipp om hur du slipper bruna äpplen i Bland råvaror och rivjärn #14

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Äpple

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Kallt och mörkt.

Hanteringsråd

Äpplen utsöndrar etylen som i sin tur kan påverka mognadsprocessen. Därför bör man ha som regel att alltid förvara äpplen separat från andra frukter och grönsaker.

Användningsområde

Saga är rik på vätska och passar därför utmärkt till juice eller must. Annars ett gott äpple att göra glass, sorbé eller skum på.

Allergener

Äpplen innehåller proteinet MAL-D1 som kan ge sveda, kli i munnen och utslag. De som är allergiska mot Björk kan ofta vara allergiska mot äpplen. Proteinet sitter framförallt i skalet. Därför rekommenderas att skala och värma äpplet innan det äts för att det mesta av proteinet ska förstöras.

Nördinfo

Svenska äpplen kan numera säljas i butik året om! Tack vare nya metoder kan äpplen lagras under lång tid och ändå behålla både smak och konsistens. De bevaras genom att förvaras i svala rum med kontrollerad temperatur och luft. Äpplena fortsätter då andas men mognaden avstannar och säsongen förlängs.

Tillgänglighet

januari

- sverige

februari

- sverige

mars

- sverige

april

- sverige

maj

juni

juli

augusti

september

oktober

november

december

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på