Din råvarulista


Äpple Mio

Mio är en aromatisk sort med hög smakintensitet. Ett medelstort äpple med konformad kropp. Det karaktäristiska med Mio är det rosaröda, glansiga skalet tillsammans med det vitrosa fruktköttet. Smaken är sötsyrlig. Ett svenskt äpple med korsning av Worcesterparmän och Oranie.

youtube-play

Se ett kort klipp om hur du slipper bruna äpplen i Bland råvaror och rivjärn #14

Produktinformation

Länder

Sverige

Varugrupp

Äpple

Temperatur

4-6°C

Förvaring

Kallt och mörkt.

Hanteringsråd

Äpplen utsöndrar etylen som i sin tur kan påverka mognadsprocessen. Därför bör man ha som regel att alltid förvara äpplen separat från andra frukter och grönsaker.

Användningsområde

Mio används både som bordsfrukt och till desserter. Tack vare sin vackra färg passar det även utmärkt i sallader eller varför inte göra torkade äppelchips.

Allergener

Äpplen innehåller proteinet MAL-D1 som kan ge sveda, kli i munnen och utslag. De som är allergiska mot Björk kan ofta vara allergiska mot äpplen. Proteinet sitter framförallt i skalet. Därför rekommenderas att skala och värma äpplet innan det äts för att det mesta av proteinet ska förstöras.

Nördinfo

Mio är framtaget på 1930-talet i Skåne men började säljas först på 50-talet. Äpplet har fått sitt namn efter Mio i Astrid Lindgrens roman, Mio min Mio.

Tillgänglighet

januari

februari

mars

april

maj

juni

juli

augusti

september

- sverige

oktober

- sverige

november

december

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på