Din råvarulista


Apelsin

Apelsiner finns året om och varierar i sort beroende på säsong. De största apelsinerna, så kallade jumbo kommer från den första blomningen och är riktigt smakrika. De som skördas först är Navelina, de stora saftiga apelsinerna som vi kan hitta runt jul. Även Salustiana finns under den här perioden, en apelsin rik på smak och perfekt för pressning eftersom den inte avger så mycket besk skalolja. Under vår och sommar är sorterna Lane Late, Navel Powell, Barberina och Valencia mogna för försäljning.

Under vinter- och vårsäsong importeras apelsiner vanligen från Spanien. Tack vare sin friska, söta smak passar apelsiner både till desserter och varmrätter.

 

Produktinformation

Länder

EgyptenMarockoSpanienSydafrikaSydamerika

Varugrupp

Citrus

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras svalt.

Hanteringsråd

Låt frukten ligga i kylskåp för längre hållbarhet. Kan med fördel tas fram i rumstemperatur en stund innan användning för en sötare smak. Hanteras varsamt för att undvika tryckskador.

Användningsområde

Vid rätt säsong är apelsiner allra godast att äta som de är. Liksom många andra citrusfrukter är hela apelsinen användbar, både köttet, saften och skalet. Nog för att saften är en given juicedryck är den även tillsammans med skalet en god smaksättare i mat och desserter. Den vita hinnan på apelsinen innehåller mycket pektin, ett naturligt förtjockningsämne som är praktiskt vid kokning av sylter och marmelader. Apelsin passar till mycket men några smaker som är extra träffsäkra är fågelrätter, sötare rotfrukter, gräddiga desserter och choklad.

Nördinfo

Att apelsiner är en riktigt C-vitaminbomb är långväga känt. Men visste du att frukten varierar på C-vitamin beroende på hur länge den hänger kvar på trädet? Tidigt på säsongen är apelsinen syrlig men också mer C-vitaminrik. Sötman ökar ju längre frukten får hänga kvar men då minskar också C-vitamininnehållet. Ibland kan en syrlig apelsin alltså inte vara så dumt att äta.

Tillgänglighet

januari

- spanien

februari

- egypten

- spanien

mars

- egypten

april

- egypten

maj

- marocko

juni

- sydafrika

juli

- sydafrika

augusti

september

- sydamerike

oktober

- spanien

- sydamerike

november

- spanien

december

- spanien

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på