Din råvarulista


Ängssyra

Används både som ört och grönsak. Den framträdande syran är en god smaksättare till fetare tillbehör som lax. Bladen är pilformade och kan bli upp till 15 cm höga, det är främst de unga som används. Syran kommer från oxalsyra, som också finns i rabarber och spenat. Ängssyra är rik på C-vitamin.

 

Produktinformation

Länder

DanmarkSverige

Varugrupp

Kryddor

Temperatur

5-8°C

Förvaring

Förvaras svalt men se till att det inte blir för kallt. Finbladiga örter är känsliga för kyla. Örter i ask bör ligga kvar i sin originalförpackning.

Hanteringsråd

Skölj före användning.

Användningsområde

Ger en fräsch touch till fetare kött som lax och anka men passar också i en sallad eller smoothie. God att använda som den är men går även att upphetta. Tänk då på att tillsätta Ängssyran precis innan servering.

Allergener

Oxalsyra kan i för höga halter vara skadligt och leda till att kroppen får svårare att ta upp kalcium. Ängssyra bör därför inte konsumeras i för stora mängder.

Nördinfo

Den vanligaste arten heter Rumex acetosa och härstammar från familjen Polygonaceae. Bladen växer vilt över hela Sverige och kommer fram tidigt på våren. Den vilda ängssyran har en något skapare smak än den odlade.

Tillgänglighet

januari

- danmark

- sverige

februari

- danmark

- sverige

mars

- danmark

- sverige

april

- danmark

- sverige

maj

- danmark

- sverige

juni

- danmark

- sverige

juli

- danmark

- sverige

augusti

- danmark

- sverige

september

- danmark

- sverige

oktober

- danmark

- sverige

november

- danmark

- sverige

december

- danmark

- sverige

God tillgång
Kan vara sämre tillgång bitvis
Dålig tillgång, räkna inte med den
Varje cirkel representerar ca två veckor, första respektive andra halvan av en månad
Ingen cirkel: Går ej att få tag på