Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Våren står för dörren och man blir riktigt glad i själen när man känner solens strålar som börjar titta fram på riktigt. Vår innebär också att det börjar ta fart i Moder Jord. Nu ligger allt grönskande liv framför oss igen.

Det händer mycket nu i Frukt & Grönt världen – vi hoppas här kunna ge dig lite korta förklaringar till vad som händer nu och en period framåt.

På Bjärehalvön har man man börjat sätta potatisen. På Gotland börjar man sätta potatis runt påsk. Ramslöken har tittat fram och ju mer solstrålar den får på sig desto snabbare hinner den växa till sig. Den första som kommit nu är ganska liten och späd. Vitlöken lyser svagt grönt av sin späda blast som sticker upp ur sandjordarna på Gotland.

Ett annat tydligt vårtecken är den tyska vita sparrisen och tysk salladslök. Snart kommer även rabarberna. Italienska primörer är i full fart. Det finns snygga kronärtskockor i två veckor till ungefär.

Kronärtskocka Italien

Europa

Det har varit en ovanligt varm vinter i södra Europa. Detta har gjort att många odlingsomgångar har gått i varandra vilket gör att säsongen tar slut 3-4 veckor tidigare än normalt. Spanien börjar därför få problem med volymer och storlekar medan Holland, Tyskland t ex. inte kommit igång fullt ut än utan det är generellt ganska små volymer nu till en början. Underskott av volymer helt enkelt. Detta gäller främst basprodukter som tomater, gurka, paprika, isberg, blomkål och roman osv. Detta ger en högre prisbild än normalt.

Svenska produkter

Svensk gurka har börjat komma igång. Finns som filmad vara.

Den svenska äppelsäsongen går mot sitt slut på de vanliga sorterna som Aroma och Ingrid Marie.

Citronkvist med taggar

Citrus

Blodapelsiner är nog som bäst just nu. Sorten Moro är litegran på upphällningen och byts mot Sanguinello strax.

Värmen har även ställt till det lite för citrusodlingarna i Spanien. På citroner känner vi av det litegrann på kvalitén. Vi upplever en något kortare hållbarhet än normalt.

Apelsiner ligger vi kvar med spanska så länge det går. Dock får vi inte det vi behöver så det kommer att skarvas med egyptiska apelsiner. Det kommer bli en kortare apelsinsäsong än normalt i Spanien som ett resultat av den varma vintern.

Blomkål

Blomkål är problematisk just nu. Vi kör på en fransk blomkål och samtidigt som det blivit ont om vara i Frankrike är det även brist i Storbritannien och Spanien. Just nu slåss halva Europa om en väldigt liten volym. Därför är prisbilden väldigt hög just nu.

Päron & Äpple

Vi lämnar nu så sakta den europeiska äppelsäsongen och flyttar över till Sydamerika.

Golden äpplen - odling

Avocado

Vi har haft lite problem med kvalitén på avocado ett tag men vi hoppas nu att vi kommit undan det genom att gå över från Colombia till Spanien och Chile i st.

 

Trevlig helg!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt

 

För att hålla dig helt uppdaterad på senaste nytt från våra Färskvaruhallar är du välkommen att följa våra Instagram-konton på respektive ort.

Färskvaruhallen Göteborg            @farskvaruhallengbg

Färskvaruhallen Syd                      @farksvaruhallen_syd

Färskvaruhallen Norr                    @farskvaruhallennorr

Färskvaruhallen Stockholm         @farskvaruhallensthlm