Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Våren är här nu och det märks inte bara på alla människor som letar söderväggar för att sitta och njuta av solen. Utan det växer så det knakar ute i skog och mark just nu. Och då är det inte bara ogräs som växer. På Gotland börjar löken som sattes för 3 veckor sedan titta fram, betorna som växthusodlas frodas. Det plockas ramslök, kirskål och tussilago. Ryftes sår sina morötterna nu och tunnlarna på sparrisen är uppsatta och förhoppningsvis har vi 3 veckor kvar tills vi kan skörda den vita sparrisen.

 

Tussilago          Rödbetor i växthus

Primörer

Svenska nässlor finns för dig som är sugen på nässelsoppa eller liknande. Späda och fina och bara att passa på att ta hem.

Sparris är igång med både den tyska vita och den italienska gröna. Knippgrönsaker från Italien och Tyskland finns också som morötter, betor och lök osv.

Den gotländska ramslöken plockas för fullt på Gotland. Egyptisk färskpotatis, tysk salladslök och rabarber för att nämna några aLöktravndra trevliga primörer.

Löktrav finns också nu. Den har en mild smak av lök och den lilla roten en smak av pepparrot. Kanske en löktravsdessert, mixa till slät kräm och göra emulsioner, pickla, torka eller varför inte röka.

Det är även tid för toppmurklor (ungerska) och vårmusseroner.

 

Svenska produkter

Svensk gurka är igång. Finns som filmad vara och som vårt Basicalternativ. Dock är det lite ostabila volymer på den svenska nu i början så vi säkrar upp med lite hollänsk Basickgurka också.

Den svenska färskpotatissäsongen är igång lite smått med växthusodlad potatis i begränsade volymer.

Svenska tomater har kommit igång men till en väldigt hög prisbild. Huvudsallaten är nu också svensk.

Basgrönsaker

Vi har tidigare rapporterat om extremt höga priser på isberg, roman, paprika och blomkål. Dessa börjar nu stabilisera sig något i pris. De mest extrema perioderna är nu över och vi börjar komma ner i mer normala nivåer igen. Några är fortfarande dyra men nu i en mer rimlig nivå.

Eko paprika byter vi nu under kommande vecka från Spanien till Holland och EKO tomater likaså. Eko gurkan skarvas nu också mellan Spanien och Holland.

Vi lämnar nu citronsorten Primofiori och går över till Vernas.

Rotfrukter

Vi närmar oss nu slutet av den svenska rotfruktssäsongen. De färgade morötterna börjar ta slut. Färgade betor likaså. Sista rycket på ekologiska gulbetor och polkabetor nu. Det kommer successivt bli mindre utbud. Vi får däremot glädjas åt de första växthusodlade primörbetorna om 4-5 veckor.

Frukt

Vi startar igång den spanska melonsäsongen lite försiktigt redan nu med att skifta över till spansk galia melon. Övriga sorter dröjer några veckor till.

Det har börjat komma lite spanska nektariner och persikor också men i extremt små volymer och därför väldigt dyra.

För dig som gillar anjoupäron så finns det nu Argentinska anjou. I övrigt är det belgiska Conference.

 

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt