Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Den första snön föll här över Stockholm i veckan och även om kalendern säger att det är höst så känns det som vintern kom i veckan. Alla odlare är nu inne på sista rycket. Skörden av allt som växer under jord är inne på sluttampen och på Gotland kämpar man för fullt för att hinna få upp allt i tid. Men med regnandet som varit i veckan så har de haft en del utmaningar med extremt kladdiga åkrar. Bleken, som jordmånen heter, blir alldeles slirig. Ryftes tror de hinner få upp alla morötter till nästa helg och det kommer nog bli i sista rycket eftersom det spås snö och minusgrader till nästkommande helg. Ett exempel på den eviga fight odlarna för mot minusgraderna.

Men det är inte bara det som är under jord som är på skördens sluttamp. Så även de sista svenska grönsakerna som vuxit ovan jord. Blomkål och broccoli kommer vi ha ca 2 veckor till. Purjolöken hoppas vi är svensk hela november månad.

Citrus

Vi har nu klivit in i den spanska citrussäsongen på riktigt. De spanska apelsinerna är igång från Sevilla och sorten är Navelinas. Eko clementinerna är här. Dessa vill vi slå ett extra slag för! Clementinerna är dock inte spanska utan av vårt favoritmärke Maroc från Marocko. När clementinsäsongen startar så är det vanligt att man upplever att de är lite bleka i färgen och även lite ”bleka i smaken”. Detta beror på att man mognar fram den första skördeomgången med etylengas i kammare för att komma i fas med skörden. Detta kallas degreening. Det är något man gör i uppstarten av säsongen för att kunna ha volymer att leverera. Det tar för lång tid att komma igång annars.roda-applen-frankrike

Frukt & Bär

Den bästa bärsäsongen för oss i Norden är nu över. Givetvis har vi bär till dig som behöver och vill ha, men hallonen lämnar nu Polen och kommer härnäst från Chile och Mexico. Blåbären kommer från Argentina och Peru. Det har uppstått en skarv på jordgubbarna där Belgien är slut men Spanien inte kommit igång ännu. Därför ser vi ett ovanligt dyrt prisläge på jordgubbar just nu.

Vi står inför ett skifte på druvor där vi successivt lämnar Europa till förmån för Brasilien. De röda druvorna är fortfarande italienska och sorten är Crimson. De har en fantastisk smak. De gröna är brasilianska och sorten är Sugarone. Så ska du välja en druva för smakens skull så rekommenderar vi de röda.

Svenska päron finns lite kvar men väldigt små volymer vilket gör att vi säger tack och hej för denna säsongen. Svenska äpplen fortsätter i god stil och vi har bl a Aroma, Ingrid Marie och Cox Orange. Det finns en hel uppsjö av äpplen just nu så håll utkik i webbshopen eller prata med din säljare för senaste uppdateringen.

tomatplantor-spanien

Grönsaker

Det är överskott på paprika på marknaden just nu så det är bra priser. Tomaterna är nu spanska och våra Basic-tomater är från Marocko. Kvisttomaterna kommer vi hålla kvar i Holland men bifftomaterna kommer att bli spanska inom några veckor. Gurkan är spansk fullt ut nu.

Isberg och romansallat är lite beskymmersamma nu pga mycket regn i Murcia, Spanien en vecka tillbaka. Detta kommer att påverka hållbarheten på produktern nu ett tag. Men i skrivande stund är solen tillbaka igen så det kommer bli ett kortvarigt beskymmer.

Det finns många olika sorters härliga pumpor att njuta av nu den här tiden. Fråga din säljare för en uppdatering.

 

Med önskan om en bra arbetsvecka!

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt