Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

En vacker höst står utanför vår dörr. Höst/vinterjackorna har åkt fram allt eftersom temperaturen sjunkit. Färgprakten på träden är ståtlig, vacker och mustig i sina skiftningar. De lägre temperaturerna gör att våra odlare nu skördar för fullt för att hinna med innan den här skördesäsongen tar slut för i år.

Allt som växer under jord så som potatis, morötter, palsternackor, betor osv. håller nu på att skördas för fullt. Nu behöver hela skörden upp innan frosten så småningom slår till och förstör vad som inte hunnit upp ur jorden. Det är en evig avvägning och kamp mot vädret nu där omständigheterna under jorden är de bästa för produkterna men om vädret slår till snabbt, i stället snabbt kan förstöra en hel skörd.

Nyskördad potatis

Going south

Vi är nu mitt uppe i ett säsongsskifte där vi börjar lämna norra Europa och går ner till Medelhavet och Spanien igen. Den holländska gurkan, den svenska isbergen och den svenska romansallaten är nu slut för i år. Isberg och roman har skiftat nu i veckan. Gurkan kommer att gå lite parallellt då spanjorerna inte har fulla volymer. Men inte heller holländarna har fulla volymer eftersom de håller på att stänga ner för säsongen. En period med båda helt enkelt.

Paprika, zucchini och aubergine är tillbaka under det spanska varumärket Escobi sedan några veckor tillbaka. Vanliga runda tomater är hollänska några veckor till innan vi går över till spanska. Blomkål, fänkål och broccoli är svenska förhoppningsvis månaden ut.

Småtomater

Småtomater är just nu ganska dyrt och det beror på att man i Spanien skiftar mellan sommarsäsong och vintersäsong. När det är varmt under sommaren är det alldeles för varmt för att tomater ska kunna leva på ett bra sätt längst med kusten mellan Almeria och Murcia. Därför flyttar man upp odlingen till bergen i st f att få ett mer optimalt klimat. Nu när man ska flytta ner till kusten igen uppstår en skarv och därmed en bristsituation som ger en högre prisbild än normalt.

Citron närbild

Citrussäsong

Med hösten kommer även den europeiska citrussäsongen igång på riktigt. Nu kommer ni att se spanska citrusfrukter i alla dess former de närmaste veckorna. Spanska citroner är tillbaka. Spanska clementiner finns och även ekologiska clementinerna är nu igång. Apelsinerna står också i startgroparna och befinner sig på en lastbil från Spanien i skrivande stund. Den ekologiska citronen vi skrev om i vårt senaste infoblad hade vi lite kvalitetsproblem med så vi har backat lite på den men den är tillbaka snart igen i bättre form.

Effekt av en varm och torr sommarpalsternacka-m-lang-rot

I o m den torra sommar som varit har rotfrukterna fått jobba för att hitta vatten och näring i jorden. Erika på Ryftes illusterar det väldigt väl med längden på palsternackans rot.

Årets potatisskörd har blivit mer storfallande i år. Det blir ett år med brist på mindre sorteringar, dvs. det vi kallar kulpotatis.Vid en torr vår och även torr sommar så sätter inte plantan så många knölar som den normalt är tänkt att göra, utan den koncentrerar sig till färre knölar för att överleva och knölen i sig blir därmed större när plantan koncentrerar sin energi på det sättet. Därför ser vi nu en högre prisbild än normalt på kulpotatis samtidigt som vi nog får vara beredda på en del importerad råvara i år för att få ihop volymerna som efterfrågas.

Den ekologiska odlingen drabbas ju också av den torra sommaren men ytterligare en annan följdeffekt på det ekologiska sortimentet är att det blir en högre andel larvskador i år. Larverna söker sig till fukten och därför blir potatisen ett ypperligt byte i den torra jorden. Larvskador är generellt en av de största bekymren för den ekologiska potatisbonden. Hur stor skada de verkligen gjort i år är för tidigt att säga än.

 

Avocadoavocado-pa-trad

Avocado har haft en lång och svår säsong med en extremt hög prisbild. Detta börjar vi se en vändning på och man spår att när vi når jul så hoppas man att vi ska vara ner på en mer normal prisnivå igen. Orsaken till den höga prisbilden är en effekt av El Ninõ plus en betydligt högre efterfrågan på avocado samtidigt då vårt köpmönster förändrats. Vi äter mer avocado i världen helt enkelt.

 

 

Med önskan om en bra arbetsvecka!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt