Din råvarulista


Frukt & Grönt Information från Färskvaruhallen

Augustimånad går mot sitt slut och med det även semestrarna. Rutinerna börjar sätta sig igen. Vilket vi är många som tycker är ganska skönt ändå trots längtan innan semestrarna att bryta just samma rutiner.

Vi är mitt uppe i en härlig skördetid här i Sverige och det ser ut att bli en bra svensk äppelsäsong. För några veckor sedan började vi se de första svenska äppelsorterna skördas. Det kommer vara lite ryckigt med sorterna nu i början innan de vanligare och större sorterna som Aroma och Ingrid Marie osv. kommer igång. Just nu är det Discovery, Alice och Summerred som är de tongivande. Vi har nu även gått tillbaka till Europa vad gäller övriga äppelsorter. Det innebär att det är helt nyskördade franska Royal Gala t ex.

Fortsätter vi på det svenska temat så är det säsong för våra svenska plommon. Sorten är Jubileum.

Trattkantarell

Svampsäsong

Den vilda svampsäsongen är också här nu! Just nu finns det mesta så som gula kantareller, svart trumpet, trattkantareller, röd & gul trumpet och Karl-Johan svamp för att nämna några. Det är lite svårt att få tag på de volymer vi önskar av Karl-Johan svamp så vi behöver skarva med lite importerad Karl Johan. Men övriga svampsorter är svenska. Passa på och njut av det skogen har att erbjuda!

Rödbetsskörd Ryftes

Rotfrukter

På Gotland har det varit ganska torrt men tack vare bra bevattningsmöjligheter så har man klarat sig väldigt bra. Ryftes håller nu på att plocka upp morötter, nackor och betor i alla färgvarianter vilket innebär att du får helt nyskördade produkter nu om du beställer dessa rotfrukter via Färskvaruhallen. Persiljeroten är inte klar riktigt att plockas upp än på några veckor men det finns kvar av föregående års skörd till dess.

Den gotländska zucchinin skördas för fullt.

Under slutet av kommande vecka (v35) börjar vi komma igång med nyskördade tvättade KRAV rotfrukter från Mariannes Farm utanför Strövelstorp i nordvästra Skåne. Först ut är kålrot, gulbeta, polkabeta och rödbeta.

Sommaren som gått

Om vi tittar tillbaka på sommaren så tycker vi nog att det varit en konstig sommar ur ett grönsaksperspektiv. Det har varit ovanligt höga priser men ändå en hyfsat normal sommar vädermässigt. Lite regn, lite solsken – kallt och varmt. Olika mängder av regn beroende på var i landet man befunnit sig. Så en ganska vanlig sommar egentligen.Gurka på planta

Den tidiga värmen i Sverige satte frilandsodlingarna helt ur spel. Skördarna som man normalt vill ha ett konstant flöde på har gått i varandra på grund av att det växte för fort i värmen. Efter värmen kom det kyla direkt som gjorde att skördarna stannade av radikalt och det fanns i stället ingenting att skörda för att det växte för långsamt. Det blir alltså en dubbel effekt och det uppstod en stor bristsituation. Detta var extra tydligt på t ex. isberg och romansallat.

Kålmalen som vi skrev om innan sommaren har fått effekt på blomkålen och det har inte skördats de volymer som man räknat med. Därav höga prisnivåer.

Gurkan har också varit betydligt högre pris på än normalt under sommaren och den beror till störst del på att det varit en generellt stor efterfrågan med många stora aktiviteter i butiksleden både i Europa och i Sverige. Detta har gjort att dagligvaruhandeln dammsugit all volym och de större sorteringarna som vi inom Foodservice föredrar har helt enkelt inte funnits utan man har skördat mindre storlekar. Hagelsmällen som vi skrev om innan semestern har bidragit också men man repade sig ändå relativt snabbt efter det.

Höga halter av bekämpningsmedel i Granny Smith?Äppelodling Frankrike

Under veckan som gått har det rapporterats i media om Granny Smith äpplen från Italien som haft för höga värden av bekämpningsmedel. Men du kan känna dig trygg. Menigo köper inga äpplen från detta företag eller packhus. Det görs omfattande tester hos vår leverantör. Man analyserar äpplena igenom hela processen dvs. under tiden äpplet utvecklas och mognar på trädet, under skörd och under packning.

Gå gärna in och läs om bekämpningsmedel på Livsmedelsverkets hemsida om du vill fördjupa dig mer.

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bekampningsmedel/

 

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt