Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

Julimånad kan både betyda mycket jobb och härlig semester beroende på vad du jobbar med. Våra svenska odlare kommer högst troligt inte ha några fyra veckors sammanhängande semester som många av oss andra kan ha. Gissningsvis inte heller du som t ex. jobbar på sommarkrogen vid havet. Det är ju er säsong nu. Ni har som mest att göra och för odlarna så producerar odlingarna för fullt.

Tvättade KRAV-rotfrukter

Vi kommer fr o m den säsong som vi nu går in i ha ett tätt samarbete med Mariannes Farm inom produktsegmentet tvättade KRAV rotfrukter. Du kan läsa mer om Marianne i vårt blogginlägg på  www.farskvaruhallen.se  Marianne är välkänd för sina fina kvalitativa morötter. Vi kommer att följa arbetet på gården utanför Strövelstorp i Skåne vart efter.

Skördarna är ungefär en vecka tidigare än normalt tack vare den värme det varit i Skåne senaste månaderna. KRAV-märkta rödbetor i lösvikt är ca 2-3 veckor bort. Sen kommer gul- och polkabetor efter ytterligare några veckor. KRAV-märkta morötter i lösvikt står också snart för dörren. Skalade morötter räknar Marianne med att ha svensk råvara några veckor efter, när den hunnit växa till sig till bra storlek för att börja skala.

Insektsangrepp oroar

Odlarna jobbar för högtryck nu när det varit varmt länge och de har fått regn i olika mängder. De flesta produkter flyter på ganska bra men givetvis så är en odlingssäsong knappast helt beskymmersfri. Marianne på Mariannes Farm och flera odlare med henne vittnar om att den värme som vi haft nu under försommaren och junimånad resulterat i en explosion av insekter.Kålmal

Många både i Sverige och även i Europa rapporterar om stora problem med kålmal. Det unika med denna lilla insekt är att den verkar blivit resistent mot de få preparat som används för att bekämpa den. Analyser görs på detta både i Sverige och i Europa. Kålmalen lägger ägg på undersidan av bladen på kålväxter och den orsakar väldigt stora problem för odlarna i år. Utfallet av det här vet vi inte riktigt än men effekter kommer vi att se då den angriper själva tillväxtpunkten på t ex vitkålen och då blir det helt enkelt ingen vitkål på den plantan.

Basgrönsaker

De svenska grödorna tuffar på. Förutom kålsorterna då förstås. Sallader som t ex. isberg och roman flyter på bra och är både av bra kvalité och till vettiga priser. Blomkålen har återhämtat sig efter den intensiva värmen som vi rapporterat om tidigare. Vi har nu även kommit igång med svensk zucchini och tackar nu därför Spanien för denna säsongen. Kan bara uppmuntra er att njuta av den svenska grönsakssäsongen när den nu är här.

Förutom det vi producerar själva under den svenska säsongen är Holland ett av de stora odlingsländerna för norra Europa nu under sommarhalvåret. Trasiga växthus efter hagelstormHagel i storlek som en handbollFörra helgen fick många holländska odlare sina växthus förstörda i en enormt kraftig hagelskur. Haglen har varit så stora att de krossat växthusens glastak. Stora odlingar har därför förstörts och det kommer att ta en stund att ställa i ordning husen igen. Detta har gjort att vi sett en dramatisk prisökning nu under veckan som gått p g a volymerna inte kunnat rulla ut som planerat. Produkter som drabbats än så länge är gurka, paprikor, tomater och aubergine. Vi kan idag inte säga hur lång effekten blir.

 

Frukt & bär

Vi har nämnt hallon från Hallongården förut, men de tål att nämnas igen. Full fart och fantastiskt fina bär. Jordgubbarna är lite mer problematiska och de har haft problem med kvalitén som följd av det kraftiga regnet som varit. Den svenska jordgubbssäsongen har peakat och vi rekommenderar att ni köper belgiska gubbar för att vara säkra på kvalitén.

Utöver svenska bär så är meloner och olika typer av stenfrukter i säsong nu under sommaren. Bra kvalitéer och till vettiga priser. Det är nu ni ska passa på! Melonerna är spanska och nektariner och persikor är italienska t ex.

Apelsinsäsongen har nu lämnat de nordligare breddgraderna av Afrika och blir nu sydafrikanska under den närmaste veckan. Framåt höstkanten är de europeiska igen.

Royal Gala är också sydamerikanska och nyskördade men vi hoppas att de nya europeiska skördarna kommer igång under augustimånad. Övriga äppelsorter är fortfarande europeiska och förra årets skörd.

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt