Din råvarulista


Frukt & Grönt information från Färskvaruhallen

ÄNTLIGEN REGN! Odlarna har verkligen skrikit efter regn nu efter lång tid med höga temperaturer och fantastiskt väder. Gräsmattorna var brunbrända i Skåne redan första dagarna i juni och det rapporteras om låga grundvattennivåer runt om i landet. Regnet tas nu tacksamt emot av odlarna.

Basgrönsaker

De flesta basgrönsakerna är nu svenska och mycket av det kommer från Bengt och Ulf utanför Vellinge. Isberg, romanssallat, vitkål, blomkål, spetskål, babyleaves, babyspenat, mangoldskott och multileavessallat. Svensk gurka finns som vårt Basicalternativ och svenska tomater finns också att tillgå. Svensk broccoli var sist ut av de stora grönsakerna. Broccolin odlas av Per utanför Åhus.

Det har växt så det knakat nu i den höga värmen och p g a alldeles för snabb framfart på blomkålen har vi en skarv några dagar till. Vi skarvar med holländsk blomkål nu till mitten av vecka v25 då vi hoppas att den svenska växt ikapp igen.IMG_2995

Den svenska och även snart den europeiska sparrissäsongen är nu över för i år.

Multileavessallat är en ny fin salladssort som du kan hålla utkik efter. Den är fin i färgen, finns både grön och röd. Den är väldigt flikig i sin struktur och faller lätt isär i krispiga flikiga blad när man skär bort den sammanhållande roten. Fråga efter den hos din säljare i Färskvaruhallen.

IMG_2980

Färskpotatis & jordgubbar till midsommar

Färskpotatisen är svensk och kommer från Bjärehalvön. Den är tvättad och väldigt fin! Sorten som packas nu är Solist. Vi hade hoppats att sorten Estelle skulle varit igång nu men den är något försenad. Vi hoppas att den är igång runt kommande veckoslut (v25) eller början av vecka 26.

Rotfrukter skördas nu i knippen och finns i alla färger av betor och morötter. Jordgubbarna kommer också från Bjärehalvön eller från Bromölla. Dock har jordgubbarna också fart illa av värmen som varit. Peaken har varit ca 10 dagar tidigare än normalt och det är tyvärr utmaningar nu med kvalitén och hållbarheten p g a detta. Det finns fortfarande svenska gubbar men osäkert om volymerna kommer räcka nu när vi går in i den största jordgubbsveckan på året. Vi har belgiska som backup.

Jordgubbar Josefine Svensson Båstad

Frukt & bär

Vi besökte Hallongården förra veckan och då började dem plocka de första hallonen för året. Kerstin och Johan kommer att tillhandahålla hallon till Menigo Färskvaruhallen fram till månadsskiftet augusti/september om vädret tillåter. Har du vägarna förbi Vellinge utanför Malmö i sommar så kan jag rekommendera ett besök på Hallongårdens odling och gårdsbutik.

IMG_3052

Citronerna är nu sydafrikanska fullt ut. EKO citroner är väldigt bekymmersamt just nu. De håller inte kvalitén som den ska och därför stänger vi ner den för säsongen och väntar in den nya skörden av spanska EKO citroner i september/oktober.

Apelsiner har vi sista svängen med Marocko nu. Sen blir det en skarv med egyptiska några veckor för att sedan gå över till Sydafrika. Räkna med stigande priser när vi skiftar säsong.

Druvor börjar komma in lite italienska men än så länge inga kärnfria sorter. Kärnfria italienska druvor ser vi om 2 veckor ca. Stenfrukter så som nektariner, persikor och aprikoser är i full gång från Italien och med riktigt bra kvalitéer. Körsbären är turkiska.

Den första rapporten kring den europeiska nya äppelskörden kom här i veckan och som det ser ut nu kan vi ha igång nyskördade fransk Royal Gala igen under första veckan av augusti. De första svenska äppelsorterna (Transparant Blanche osv.) räknas också komma igång ungefär samtidigt. I dagsläget kör vi nyskördade brasilianska Royal Gala och övriga sorter är från Frankrike och därmed av förra årets skörd.

Önskar er en riktigt trevlig helg!

 

Therese Oldbring, Kategorichef Frukt & Grönt

Lars Rönnqvist, Sortiment & Importchef Frukt & Grönt